HIBATULAH AKUNDŽADA

Misteriozni vrhovni vođa talibana prvi put se pojavio u javnosti

Zatražio je božji blagoslov za talibansko vodstvo te rekao da moli za talibanske mučenike, ranjene borce i za uspjeh talibanske vlade, koja je, kako je rekao, "na velikom ispitu"

N. Aj.
  • Hibatulah Akundžada

    Hibatulah Akundžada

    Foto: Agencije


Hibatulah Akundžada (Hibatullah Akhundzada), misteriozni vrhovni vođa talibana, prvi put se pojavio u javnosti.

Kako javlja Al Arabiya, Akundžada se obratio talibanima u Kandaharu, gradu na jugu Afganistana.

Akundžada je duhovni vođa talibana od 2016., ali se skrivao od javnosti čak i nakon što su talibani u avgustu preuzeli vlast u Afganistanu.

Njegovo dugogodišnje skrivanje potaklo je niz špekulacija o ulozi koju će igrati u novoj vladi Afganistana, a govorilo se čak i da je mrtav.

U subotu je, navodi Al Arabiya, posjetio vjersku školu u Kandaharu kako bi se, rekli su talibanski dužnosnici, "obratio svojim vjernim vojnicima i sljedbenicima".

Osiguranje je prilikom njegovog pojavljivanja bilo na izrazito visokoj razini i zasad još nema fotografija ili snimki, ali talibani su na društvenim medijima objavili desetominutnu audio snimku njegova govora.

U govoru nije spominjao politiku, nego samo vjeru.

Zatražio je božji blagoslov za talibansko vodstvo te rekao da moli za talibanske mučenike, ranjene borce i za uspjeh talibanske vlade, koja je, kako je rekao, "na velikom ispitu".

NA VRH

Podijeli članak na