FACEBOOK JE ZLO

Hindu-muslimansko nasilje prelazi granicu od Bangladeša do Indije

Prijenos incidenta s Kur'anom na Facebooku uživo je podijeljen na stotine hiljada puta i popraćen huškačkim pozivima na nasilje, što je najzad eskaliralo

Bangladeški hindusi organiziraju demonstracije u Dhaki protiv vjerskog nasilja nad hindusima u zemlji. AFP

E.Š. / The Observer

31.10.2021

Bilo je rano ujutro kada je Achintyu Das, 55-godišnju učiteljicu u gradu Cumilla u Bangladešu, probudila zvonjava svog mobilnog. S druge strane linije čuo se uplašeni glas.

- Dođi brzo, rekao joj je mještanin, dogodilo se nešto strašno. Kur'an je pronađen u svetištu koje su nedavno podigli za nadolazeći hinduistički festival Durga Puja.

Islamska sveta knjiga bila je postavljena na kip hinduističkog boga Hanumana. Das, hinduist koji je organizirao festival u Cumilli, osjetio je kako u njemu raste strah od vijesti o skrnavljenju muslimanskog svetog pisma u njihovom svetištu, prenosi The Observer.

- Nije mi trebala ni sekunda da shvatim težinu situacije. Odmah sam odjurio, rekao je.

Incident od tog ujutra 13. oktobra pokrenuo je neke od najgorih antihinduističkih napada posljednjih godina i usmrtio sedam ljudi. Nasilje je prešlo granice u susjednu državu Tripura, gdje je organizirano desetak skupova podrške desničarima hinduističke grupe Vishva Hindu Parishad (VHP) i drugih.


Eskalacija u antimuslimanske napade

Oštećenje unutar hrama Radha Madhav, Noakhali. THE OBSERVER

Sve je eskaliralo u nasilje i antimuslimanske napade. Muslimanski stanovnici su terorisani, njihove trgovine su zapaljene, a najmanje 16 džamija je vandalizirano – od kojih su četiri zapaljene – u nasilju koje je počelo 21. listopada i nastavilo se u prošlu sedmicu.

Glasnogovornik VHP-a Vinod Bansal ustvrdio je da su izvještaji o nasilju "lažne vijesti" koje šire "džihadisti" i rekao je da je organizirao samo mirne skupove. Ali svjedoci su vidjeli više od 3.000 ljudi, od kojih su mnogi nosili palice, željezne šipke, mačeve i limenke s kerozinom ili benzinom, kako marširaju četvrtima diljem Tripure napadajući muslimanske kuće i poslovne objekte.

Zastave šafrana, simboli hinduističkog nacionalizma, postavljene su na nekoliko džamija, a svinjetina – koja je zabranjena u islamu – postavljena je ispred druge.

Potkontinent ima dugu povijest zajedničkih napetosti i nasilja, od krvave podjele Indije i Pakistana 1947. do nasilnog rata 1971. koji je doveo do formiranja Bangladeša. Međutim, regionalni analitičari kažu da najnoviji incidenti ukazuju na sve veću plimu vjerske netolerancije prema manjinama u južnoj Aziji, posebno u Indiji, Bangladešu, Pakistanu, Šri Lanki i Afganistanu.


Namjerna sektaška provokacija

Shanto Das, brat Pranta Chandre, koji je ubijen u nasilju. THE OBSERVER

U Indiji, pod vlašću stranke Bharatiya Janata (BJP), koju vodi premijer Narendra Modi, muslimanska manjina se našla marginalizirana, napadnuta i podvrgnuta diskriminatornom.

U Bangladešu s muslimanskom većinom, iako je vlada premijera Sheikha Hasine očito sekularna, optužena je za koketiranje sa s islamističkim tvrdolinijašima – a posebno s islamskim oporbenim strankama.

Dokazi sugeriraju da je početni incident u Cumilli bio namjerna sektaška provokacija. Činilo se da je CCTV identificirao Ikbala Hossaina, 35-godišnjeg muslimana, kao onoga koji je stavio Kur'an u svetište u ranim satima, a on je sada uhapšen. Ali to je bio prijenos incidenta s Kur'anom na Facebooku uživo, koji je potom podijeljen i preuzet stotine hiljada puta, popraćen huškačkim pozivima na nasilje, što je izazvalo raširene nerede.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.