PREDSJEDNIK FRANCUSKE

Makron: Znam da me je premijer Australije lagao

Australija je prošlog mjeseca raskinula ugovor o kupovini francuskih podmornica

Predsjednik Francuske Emanuel Makron. Agencije

A. Ka.

31.10.2021

Predsjednik Francuske Emanuel Makron (Emmanuel Macron) optužio je večeras premijera Australije Skota Morisona (Scott Morrison) da ga je lagao dok je u tajnosti pregovarao sa SAD i Velikom Britanijom o sporazumu o nabavci podmornica.

 Na pitanje novinara da li misli da ga je Morison lagao, Makron je odgovorio potvrdno.

- Ne mislim, znam - kazao je Makron.

Australija je prošlog mjeseca raskinula ugovor o kupovini francuskih podmornica, vrijedan više milijardi dolara, i odlučila se za nabavku američkih. Kanbera je donijela tu odluku zbog ulaska u bezbjednosni savez sa Velikom Britanijom i SAD (AUKUS) u indo-pacifičkom regionu.

Formiranje tog saveza je naljutilo Francusku koja je opozvala ambasadore iz SAD i Australije. Makron i Morison su u četvrtak prvi put razgovarali otkako je Australija raskinula ugovor sa Francuskom. Obojica su za vikend bila u Rimu, na samitu Grupe 20 najvećih ekonomija svijeta (G20), ali se nisu sastali.

Predsjednik Francuske je samit G20 ocijenio uspješnim, naročito po pitanju klimatskih promjena, „uprkos mnogim podjelama među državama“.

Makron je kazao da će sada „sav rad biti usmjeren na dodatne napore Kine, drugih zemalja u razvoju, i Rusije, kako bi bilo nastavljeno kretanje u dobrom smjeru“.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.