MINISTAR VANJSKIH POSLOVA

Lavrov poručio NATO-u: Rusija je spremna na svaku vrstu prijetnje

Činjenice su takve da NATO ne želi nikakvu interakciju sa nama, rekao je Lavrov

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov. Arhiv

N. Aj.

1.11.2021

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je da Sjevernoatlantski savez (NATO) ne želi bilo kakvu interakciju sa Rusijom te dodao kako su svi interesi NATO-a bili da pojača propagandu i izvrši pritisak na Rusiju, ali da je sada to pitanje zatvoreno.

Lavrov je u razgovoru s novinarima na marginama samita G20 u Rimu istakao kako ne zna kakvi će potezi NATO-a biti u narednom periodu.

- Mi sve zasnivamo na činjenicama. Činjenice su takve da NATO ne želi nikakvu interakciju sa nama. Svi njihovi interesi su bili da šire propagandu i izvrše pritisak na Rusiju. Sada je to OK, stvar je zatvorena - rekao je Lavrov,  prenosi agencija Anadolija

Naveo je da NATO sada može poslati signal o bilo kojem pitanju preko ruskog ambasadora u Belgiji.

Komentirajući kontinuirano slanje američkih ratnih brodova u Crno more, posebno ratnog broda USS Porter, Lavrov je poručio da je Rusija spremna na svaku vrstu prijetnje.

- Za nas nema problema u osiguravanju sigurnosti ruske teritorije i Crnog mora. Međutim, mi uvijek tražimo saradnju, a ne sukob. Zalažemo se za razvoj projekata od svestranog interesa - rekao je Lavrov.

Optužio je SAD da je ulaskom u Crno more radi pokušaja kontrole Rusije izazvao destabilizaciju i gurnuo crnomorske zemlje u politike konfrontacije.

Lavrov je dodao da su planovi NATO-a da uspostavi vojne pomorske baze na rumunskoj i bugarskoj obali suprotni dobrosusjedskim interesima u regionu.

Nakon odluke NATO-a da 6. oktobra poništi akreditaciju 8 osoba iz ruske misije, Rusija je od 1. novembra obustavila aktivnosti NATO-ove vojne misije za vezu u Moskvi i prekinula rad kancelarije NATO-a pri Ambasadi Belgije u Moskvi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.