OPASNI TRANSFERI

Najobučeniji američki vojnici prelaze u redove ISIL-a

Novi regruti Islamskoj državi donose kritičnu ekspertizu u prikupljanju obavještajnih podataka i tehnikama ratovanja, potencijalno jačajući sposobnost ekstremističke organizacije da ospori nadmoć talibana

Ostavljeni nakon povlačenja SAD-a, neki bivši afganistanski špijuni i vojnici okreću se Islamskoj državi. AGENCIJE

E. Š. / The Wall Street Journal

1.11.2021

Afganistanski talibani već dugo vremena optužuju SAD da zapravo oni financiraju ISIL. Podsjetimo, otkako su talibani preuzeli kontrolu u zemlji, odnosno otkako se američka vojska povukla nakon 20 godina ratovanja, glavni neprijatelj i prijetnja po talibane postala je teroristička organizacija ISIL, tačnije njen ogranak u Afganistanu - ISIL-K.

Što se pak tiče optužbi talibana da SAD stoji iza ISIL-a sada su, barem indirektno, donekle i u pravu. Naime, kako piše listThe Wall Street Journal, sve veći broj bivših vojnika iz sad već propale afganistanske nacionalne vojske - koju je SAD stvarao godinama.

Ostavljeni nakon povlačenja SAD-a, neki bivši afganistanski špijuni i vojnici okreću se Islamskoj državi. Broj prebjega koji se pridružuju terorističkoj grupi relativno je mali, ali raste. Važno je da ovi novi regruti Islamskoj državi donose kritičnu ekspertizu u prikupljanju obavještajnih podataka i tehnikama ratovanja, potencijalno jačajući sposobnost ekstremističke organizacije da ospori nadmoć talibana.

Pozivajući se na izvješće Wall Street Journala, Khaama Press navodi da se navodi da su članovi obavještajnog tijela prethodne vlade u Afganistanu sada povezani s ISIS-K kako bi preživjeli i oduprli se talibanima.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.