NAJVEĆA TAJNA NAŠIH DANA

Američki izvještaj o koronavirusa naljutio Kinu: "Laži i obmane su dio vaše reputacije"

Izvještaj američke obavještajne službe u kojem navodi vjerovatnoću da je pandemija COVID-19 nastala u laboratoriju nema vjerodostojnost, rekao je glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova

Iz kineskog Ministarstva vanjskih poslova, navode da " hiljadu puta ponovljena puta i dalje laž". AGENCIJE

E. Š. / Agencije

1.11.2021

Krajem prošle sedmice SAD je objavio dodatak istraživanju o porijeklu koronavirusa u kojem se ističe kako postoje dvije moguće hipoteze - da je virus nastao prirodnim putem ili da je pak stvoren u laboratoriju. Također se ističe kako prava istina vjerojatno nikad neće biti poznata. Dakako, ovo je "zaključak" koji ostavlja brojna pitanja i mogućnosti otvorenima, javlja Reuter.

Izvještaj američke obavještajne službe

Izvještaj američke obavještajne službe u kojem se pominje mogućnost da je virus nastao u laboratoriju nije vjerodostojan, navodi Wang Wenbin u saopštenju. U ažuriranom brifingu američke obavještajne službe, objavljenom u subotu, navodi se da istina možda nikada neće biti poznata.

Wang je također ponovio kineske pozive Sjedinjenim Državama da otvore vlastiti laboratorij u Fort Detricku sa međunarodnim stručnjacima. AGENCIJE

Iz kineskog Ministarstva vanjskih poslova, navode da " hiljadu puta ponovljena puta i dalje laž", dodajući da američke obavještajne službe "imaju reputaciju laži i obmane".

Kina je dosljedno poricala navode da je virus procurio iz specijalističkog laboratorija u gradu Wuhanu, gdje je COVID-19 prvi put identificiran krajem 2019. Wang je također ponovio kineske pozive Sjedinjenim Državama da otvore vlastiti laboratorij u Fort Detricku sa međunarodnim stručnjacima.


Trgovina divljim životinjama

Zajednička studija Kine i Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) objavila je ove godine, ali je odbacila teoriju da je COVID-19 nastao u laboratoriju, rekavši da je najvjerojatnija hipoteza da je zarazio ljude prirodnim putem, vjerojatno putem trgovine divljim životinjama.

Kritičari su rekli da studija nije uspjela istražiti laboratorije u Wuhanu i nije ispitala neobrađene podatke potrebne za razumijevanje ranih puteva prijenosa virusa.

WHO je prošlog mjeseca osnovao novu Naučnu savjetodavnu grupu o podrijetlu novih patogena i pozvao Kinu da dostavi neobrađene podatke kako bi pomogla svakoj novoj istrazi. Kina je odbila, pozivajući se na pravila privatnosti pacijenata.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.