KINA KAO STRAH KOJI SPAJA

Samo biznis, ništa lično: Makron zna da mu je Morison lagao, i šta ćemo sad

Makron je bio bijesan nakon što je Australija otkazala ugovor i umjesto toga pregovarala sa SAD-om i Velikom Britanijom a u Rimu se po prvi put sreo sa Morisonom nakon velike prevare

Grupa G - 20 u Rimu i najmanje priče o klimi. AGENCIJE

E. Š. / BBC

2.11.2021

Tokom vikenda u Rimu, na marginama G20 summita, po prvi put od afere s podmornicama sastali su se francuski predsjednik Emmanuel Macron i australski premijer Scott Morrison.

Podsjetimo, Francuska je izgubila milijarde dolara zbog posla koji im je preoteo SAD. Dakako, očito je da su Australija i SAD već neko vrijeme pregovarali oko izgradnje vojnih podmornica i kako će pritom iz tog posla isključiti Francusku koja je još ranije već imala dogovor s Australijom. No, Morrison tvrdi kako je ranije već rekao Macronu da od posla neće biti ništa jer Australija više ne želi konvencionalne vojne podmornice.


Aukus pakt

Francuski ugovor s Australijom o nabavi 12 podmornica na konvencionalni pogon bio je velika stvar za Francusku – financijski i strateški – otkako je pokrenut 2016. Ukupna vrijednost projekta podmornice procijenjena je na gotovo 90 milijardi dolara. Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je da mu je australski premijer Scott Morrison lagao o ugovoru o podmornicama, javlja BBC.

Macron je bio bijesan nakon što je Australija otkazala ugovor i umjesto toga pregovarala sa SAD-om i Velikom Britanijom, te sporazum nazvali Aukus pakt.


Scott Morrison s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, britanskim premijerom Borisom Johnsonom i francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom kod fontane Trevi n u Rimu. AGENCIJE

Morrison i Marcone su se po prvi put sreli na summitu G20 u Rimu prvi put otkako je izbio skandal. Australski novinar upitao je predsjednika Macrona može li ponovno vjerovati gospodinu Morrisonu.

- Vidjet ćemo što kakve će odluke donositi, odgovorio je Macron.

Francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian osudio je odluku aAustralaca kao "nožem u leđa", a Pariz je privremeno opozvao svoje ambarasadore u Australiji i SAD-u.


I Bajden se uključio

Govoreći nakon Macronovih komentara, Scott Morrison je novinarima rekao da nije lagao predsjedniku, te da mu je prethodno objasnio da konvencionalne podmornice više neće zadovoljavati potrebe obrane Australije.

Dodao je da je obnova povjerenja i odnosa između dviju nacija već počela.U petak je američki predsjednik Joe Biden također održao svoj prvi sastanak s Macronom nakon što je dogovoren Aukus pakt.


Britanski premijer Boris Johnson s australskim premijerom Scottom Morrisonom prije bilateralnog sastanka tokom summita G20 u Rimu. AGENCIJE

Čelnici će imati više vremena da poprave odnose, budući da sva trojica sada idu u Glasgow na samit o klimatskim promjenama COP26. Aukus pakt omogućit će Australiji da prvi put izgradi podmornice na nuklearni pogon, koristeći tehnologiju koju osigurava NAS. To je jedno od najveće strateško vojno ulaganje Australije u posljednjih nekoliko desetljeća. Smatra sed pokušajem da se suprotstavi rastućoj vojnoj moći Kine. Kina je osudila sporazum kao "krajnje neodgovoran".


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.