RIJETKA POSJETA

Direktor CIA razgovora sa zvaničnicima u Moskvi o odnosima SAD i Rusije

Odnosi dvije zemlje su znatno pogoršani

Direktor američke Centralne obavještajne agencije Vilijam Berns. Agencije

N. Aj.

2.11.2021

Direktor američke Centralne obavještajne agencije (CIA) Vilijam Berns (William Burns) boravi u rijetkoj posjeti Moskvi gdje sa zvaničnicima razgovara o odnosima Sjedinjenih Država i Rusije, što je najnoviji u nizu kontakata dvije zemlje na visokom nivou, prenosi agencija Rojters.

Portparol američke ambasade saopćio je da Berns predvodi delegaciju visokih američkih zvaničnika u posjeti Moskvi u utorak i srijedu, na zahtjev predsjednika Džoa Bajdena (Joe Biden).


Bez detalja razgovora

- Sastaju se sa članovima ruske vlade da bi razgovarali o nizu pitanja u bilateralnim odnosima - naveo je neimenovani portparol.

Rusko Vijeće sigurnosti saopćilo je da se Berns, bivši američki ambasador u Moskvi koji govori ruski jezik, sastao sa Nikolajom Patruševom, sekretarom savjeta i bivšim šefom ruske obavještajne službe.

Ni jedna strana nije iznijela detalje razgovora. Odnosi dvije zemlje su znatno pogoršani zbog niza pitanja među kojima su ruski sajber napadi na američke mete, podrška koju Kremlj pruža sirijskom predsjedniku Bašaru al Asadu (Bashar al-Assad), zatvaranje opozicionog političara Alekseja Navalnog i ruski potezi prema Ukrajini i aneksija Krima 2014. godine.

Strateški dijalog

Bajden je prošlog mjeseca u Moskvu poslao državnu podsekretarku Viktoriju Nuland (Victoria Nuland), jednu od vodećih stručnjaka za Rusiju, ali nije bilo pomaka u rješenju spora dvije zemlje u pogledu broja zaposlenih u ambasadama dvije zemlje.

Bajden se u junu u Ženevi sastao sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, poslije čega je rekao da će biti potrebno šest mjeseci do godinu da se utvrdi da li dvije zemlje mogu da pokrenu sadržajan strateški dijalog.

Putin često kritikuje SAD, ali je prošlog mjeseca rekao da ima konstruktivne odnose sa Bajdenom. Kremlj je saopštio da je novi sastanak dvojice lidera ove godine realna mogućnost.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.