BILATERALNI SPOR

Zbog skandala s podmornicama, iz Francuske poručeno: Zabili ste nam nož u leđa

Francuski ambasador u Australiji Žan Pijer Tebalt optužio je u srijedu Australiju za prevaru

Otkazan nekoliko milijardi vrijedan ugovor o gradnji podmorničke flote. Agencije

N. Aj.

3.11.2021

Francuski ambasador u Australiji Žan Pijer Tebalt (Jean-Pierre Thebault) optužio je u srijedu Australiju, koja je otkazala nekoliko milijardi vrijedan ugovor o gradnji podmorničke flote, za prevaru.

- To je bila namjerna prevara. A zato što je ulog bio mnogo veći od kupovine podmornica i zato što je ugovor sklopljen uz prijenos tajnih podataka, možemo reći da nam je zabijen nož u leđa - rekao je Tebalt novinarima u Kanberi.

Australija je u septembru otkazala ugovor s Francuskom kompanijom "Naval Group" nakon što je s SAD i Velikom Britanijom sklopila sporazum o izgradnji najmanje 12 nuklearnih podmornica. Novo savezništvo, nazvano AUKUS, trebalo bi Australiji prvi put u historiji omogućiti pristup podmornicama na nuklearni pogon.

Ta je odluka uzrokovala velik bilateralni spor, a Francuska je u znak protesta opozvala svoje ambasadore iz Australije i SAD. Tebalt se prošlog mjeseca vratio u Kanberu te je u srijedu prvi put javno progovorio o bilateralnim odnosima.

Francuski predsjednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) u nedjelju je rekao da mu je australski premijer Skot Morison (Scott Morrison) lagao o tome kakve su namjere Kanbere.

Morison je opovrgnuo tu tvrdnju.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.