RUSIJA

Kremlj odbacio Bajdenove kritike upućene Putinu

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je u srijedu da se Moskva ne slaže s Bajdenovom karakterizacijom

Džo Bajden i Vladimir Putin. Agencije

A. Ka. / Fena

3.11.2021

Kremlj je odbacio kritike američkog predsjednika Džo Bajdena (Joe Biden) upućene ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu za neučestvovanje na klimatskoj konferenciji UN-a.

- Njegova tundra gori – doslovno njegova tundra gori. On ima ozbiljne klimatske probleme i nije voljan da pokaže spremnnost da učini bilo šta - izjavio je Bajden u utorak o Putinu i o šumskim požarima koji su zahvatili Sibir ovoga ljeta.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je u srijedu da se Moskva ne slaže s Bajdenovom karakterizacijom. Kazao je da ruska delegacija na COP26 aktivno učestvuje na samitu.

- Ruska klimatska akcija nema cilj da bude vezana za skup. Mi, naravno, ne umanjujemo značaj skupa u Glasgowu, ali su ruske akcije konzistentne, ozbiljne i dobro promišljene - kazao je.

- Tundra zaista gori. Ne zaboravimo, međutim, da šume gore i u Kaliforniji, i u Turskoj i drugim zemljama. To su posljedice klimatskih promjena s kojima se suočavamo, a Rusija se, u izvjesnoj mjeri, suočava s mnogo ozbiljnijim izazovima - zaključio je Peskov, prenosi AP.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.