PODACI WHO

U Evropi broj slučajeva Covid-19 raste petu sedmicu zaredom

U sedmičnom izvještaju o pandemiji, zdravstvena agencija UN-a navela je da je broj novih slučajeva COVID-19 u Evropi povećan za šest posto u poređenju sa porastom od 18 posto prethodne sedmice

Sedmični broj novih infekcija u drugim regijama ili je pao ili ostao približno isti. Ilustracija

A. Ka. / Fena

3.11.2021

Broj slučajeva zaraze koronavirusom u Evropi je u porastu petu sedmicu zaredom, što je čini jedinim regionom u svijetu u kojem se i dalje bilježi porast oboljelih od Covid-19, objavila je u srijedu Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

U sedmičnom izvještaju o pandemiji, zdravstvena agencija UN-a navela je da je broj novih slučajeva Covid-19 u Evropi povećan za šest posto u poređenju sa porastom od 18 posto prethodne sedmice, prenosi Anadolija.

Sedmični broj novih infekcija u drugim regijama ili je pao ili ostao približno isti, navodi se u izvještaju WHO-a.

Najveći pad zabilježen je na Bliskom istoku

Najveći pad zabilježen je na Bliskom istoku, gdje je broj novih slučajeva smanjen za 12 posto, te u jugoistočnoj Aziji i Africi, gdje je zabilježen pad za devet posto.

Ukupno tri miliona novih slučajeva Covid-19 na sedmičnom nivou prijavljeno je širom svijeta, ističu iz WHO-a.

Broj umrlih od Covid-19 širom svijeta porastao je za osam posto, uglavnom zbog jugoistočne Azije, gdje je smrtnost porasla za 50 posto.

Stopa zaraze koronavirusom bila je daleko najviša u Evropi, gdje su prijavljena 192 nova slučaja na 100.000 stanovnika, zatim u Americi, koja je imala 72 nova slučaja na 100.000.

Nekoliko država u centralnoj i istočnoj Evropi bilježi porast broja slučajeva Covid-19 na dnevnoj osnovi u posljednjih nekoliko sedmica.

Četvrti talas

Broj zaraženih u Češkoj u danu je povećan za 9.902, objavilo je u srijedu Ministarstvo zdravstva. To je oko 60 posto više nego nedelju dana ranije i najveći je dnevni porast od 23. marta.

Rekordan broj zaraženih u danu zabilježen je i u Poljskoj. Iz Ministarstva zdravstva Poljske navedeno je i da je više od 120 osoba oboljelih od Covid-19 umrlo u posljednja 24 sata.

U Njemačkoj, šef nacionalnog centra za kontrolu bolesti rekao je da je stopa zaraze koronavirusom brzo porasla, sa znatno više pacijenata na odjelima za intenzivnu njegu.

- Nažalost, četvrti talas se razvija upravo onako kako smo se pribojavali, jer nema dovoljno vakcinisanih ljudi i zato što se mjere više ne provode u dovoljnoj mjeri - rekao je predsjednik Instituta "Robert Koch" Lotar Viler.

Vodeće britanske medicinske vlasti pozvale su Vladu da ponovo zahtijeva mjere predostrožnosti kao što su nošenje maski i socijalna distanca.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.