VISOK PROCENT VAKCINISANIH

Japan bez ijednog umrlog od koronavirusa prvi put nakon 15 mjeseci

Broj novozaraženih dosegnuo je vrhunac tokom avgusta, kada ih je dnevno bilo više od 25.000, što je bila posljedica brzog širenja delta varijante virusa.

Od početka pandemije u Japanu je od Covida-19 umrlo više od 18.000 ljudi. Agencije

N. Aj.

8.11.2021

Japan u nedjelju nije zabilježio niti jedan smrtni slučaj od Covida-19 po prvi put u više od godinu dana, pišu tamošnji mediji.

Prije nedjelje nije bilo niti jednog dana bez umrlih od Covida-19 od 2. avgusta 2020., prema podacima nacionalne televizije NHK. U subotu su, pak, zabilježena tri smrtna slučaja, prenosi agencija Hina.

Broj novozaraženih i smrtnih slučajeva od Covida-19 dramatično je pao u cijelom Japanu jer se dosad vakcinisalo više od 70 posto stanovništva. Broj novozaraženih dosegnuo je vrhunac tokom avgusta, kada ih je dnevno bilo više od 25.000, što je bila posljedica brzog širenja delta varijante virusa.

Od početka pandemije u Japanu je od Covida-19 umrlo više od 18.000 ljudi.

Kako bi spriječila mogući novi val širenja virusa tokom zime, vlada planira započeti s dopunskom vakcinom idući mjesec i radi na osiguravanju liječenja na temelju pilula za blaže slučajeve bolesti kako bi se smanjile hospitalizacije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.