EKONOMIJA

Cijene nafte pale drugu sedmicu zaredom

Cijena barela na londonskom tržištu pala je prošle sedmice oko dva posto, na 82,74 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 2,7 posto, na 81,27 dolara

Cijena barela na londonskom tržištu pala je prošle sedmice oko dva posto. Ilustracija

A. Ka. / Fena

8.11.2021

Cijene nafte na svjetskim tržištima pale su i prošle sedmice, drugi put zaredom, pa su dodatno skliznule s najviših razina u više godina.

Cijena barela na londonskom tržištu pala je prošle sedmice oko dva posto, na 82,74 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 2,7 posto, na 81,27 dolara.

Londonsko tržište

Tako je na londonskom tržištu cijena barela dodatno skliznula s najviše razine u tri godine, a na američkom tržištu u sedam.

Na sastanku Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezinih saveznika u četvrtak odlučeno je da se ostaje pri dosadašnjem planu o povećavanje proizvodnje u decembru za 400 hiljada barela dnevno.

Tako je OPEC+ odbio znatnije povećati proizvodnju, iako je predsjednik SAD-a Džo Bajden (Joe Biden) pozvao na veće povećanje kako bi se zakočio brzi rast cijena.


Maloprodajne cijene

U SAD-u su maloprodajne cijene galona benzina blizu četiri dolara, što se smatra tačkom pritiska za američke vozače, pa je Bajden pozvao velike proizvođače energije u skupini vodećih razvijenih i ekonomskih u razvoju G20 da povećaju proizvodnju.

Bijela kuća poručila je i da će Vašington razmotriti cijeli niz alata koji mu stoje na raspolaganju kako bi nakon sastanka OPEC+ zajamčio opskrbu energentima po pristupačnim cijenama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.