ŽIVOT ILI NOVAC

Britanski naučnici: Rusiji zbog zelene agende šteta dva biliona dolara

Ukoliko se glavne svjetske privrede odluče za nulte emisije štetnih gasova u narednim decenijama, skoro dva biliona dolara vrijedan kapital povezan sa ugljovodonicima Rusije mogao bi postati bezvrijedan

E. Š. / Agencije

Rusija bi mogla izgubiti oko 40 posto svojih unosnih gasnih i naftnih prihoda do 2030.

Foto: AGENCIJE


Analitičari tvrde da bi više od polovine ruske naftne i gasne infratrukture mogla da postane bezvrijedna u roku od 15 godina, piše Moskva tajms.

Naime, ukoliko se glavne svjetske privrede odluče za nulte emisije štetnih gasova u narednim decenijama, skoro dva biliona dolara vrijedan kapital povezan sa ugljovodonicima Rusije mogao bi postati bezvrijedan, pokazali su rezultati jednog istraživanja o troškovima energetske tranzicije.

- Tranzicija na nisku emisiju ugljen-dioksida mogla bi dovesti do perioda globalne finansijske i političke nestabilnosti zbog kombinacije dubokih strukturnih promjena, široko rasprostranjenih finansijskih gubitaka i prekompozicije finansijske i tržišne moći širom svijeta - objavila je u svom radu grupa naučnika britanskih univerziteta, a koji je u četvrtak, 4. novembra, objavljen u časopisu Nature.

  • Zaposlenost bi takođe pala skoro 4 posto do kraja decenije zbog smanjenja tražnje ruskih ugljovodonika

    Zaposlenost bi takođe pala skoro 4 posto do kraja decenije zbog smanjenja tražnje ruskih ugljovodonika

    Foto: AGENCIJE


Njihovi proračuni pokazuju da bi do 2036. godine preko polovine od procijenjenog 3,9 biliona dolara vrijednog kapitala povezanog sa fosilnim gorivima (naftne i gasne bušotine, cjevovodi, postrojenja za vađenje i preradu energenata i druga infrastruktura koja podupire vitalni sektor ruske ekonomije), moglo da se "zaglavi" u procesu tranzicije, odnosno da postane praktično bezvrijedan.

Osim toga, u izvještaju se kaže da bi ruska vlada mogla da izgubi oko 40 posto svojih unosnih gasnih i naftnih prihoda do 2030. godine - a na njih je otpadalo oko 40 posto ukupnog budžeta nacije poslednjih godina. Samo bi Kanada prošla gore od Rusije u tom pogledu. Zaposlenost bi takođe pala skoro 4 posto do kraja decenije zbog smanjenja tražnje ruskih ugljovodonika.

Više o:

Rusija Nafta
NA VRH

Podijeli članak na