ŽIVOT ILI NOVAC

Britanski naučnici: Rusiji zbog zelene agende šteta dva biliona dolara

Ukoliko se glavne svjetske privrede odluče za nulte emisije štetnih gasova u narednim decenijama, skoro dva biliona dolara vrijedan kapital povezan sa ugljovodonicima Rusije mogao bi postati bezvrijedan

Rusija bi mogla izgubiti oko 40 posto svojih unosnih gasnih i naftnih prihoda do 2030.. AGENCIJE

E. Š. / Agencije

8.11.2021

Analitičari tvrde da bi više od polovine ruske naftne i gasne infratrukture mogla da postane bezvrijedna u roku od 15 godina, piše Moskva tajms.

Naime, ukoliko se glavne svjetske privrede odluče za nulte emisije štetnih gasova u narednim decenijama, skoro dva biliona dolara vrijedan kapital povezan sa ugljovodonicima Rusije mogao bi postati bezvrijedan, pokazali su rezultati jednog istraživanja o troškovima energetske tranzicije.

- Tranzicija na nisku emisiju ugljen-dioksida mogla bi dovesti do perioda globalne finansijske i političke nestabilnosti zbog kombinacije dubokih strukturnih promjena, široko rasprostranjenih finansijskih gubitaka i prekompozicije finansijske i tržišne moći širom svijeta - objavila je u svom radu grupa naučnika britanskih univerziteta, a koji je u četvrtak, 4. novembra, objavljen u časopisu Nature.


Zaposlenost bi takođe pala skoro 4 posto do kraja decenije zbog smanjenja tražnje ruskih ugljovodonika. AGENCIJE

Njihovi proračuni pokazuju da bi do 2036. godine preko polovine od procijenjenog 3,9 biliona dolara vrijednog kapitala povezanog sa fosilnim gorivima (naftne i gasne bušotine, cjevovodi, postrojenja za vađenje i preradu energenata i druga infrastruktura koja podupire vitalni sektor ruske ekonomije), moglo da se "zaglavi" u procesu tranzicije, odnosno da postane praktično bezvrijedan.

Osim toga, u izvještaju se kaže da bi ruska vlada mogla da izgubi oko 40 posto svojih unosnih gasnih i naftnih prihoda do 2030. godine - a na njih je otpadalo oko 40 posto ukupnog budžeta nacije poslednjih godina. Samo bi Kanada prošla gore od Rusije u tom pogledu. Zaposlenost bi takođe pala skoro 4 posto do kraja decenije zbog smanjenja tražnje ruskih ugljovodonika.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.