SREĆA JE KOD BOGATIH

Velška studija pokazuje da siromašni osnovci češće imaju emocionalne probleme nakon covida

Dvogodišnje istraživanje koje su proveli istraživači sa Univerziteta Cardiff otkrilo je da su djeca osnovnoškolske dobi prijavila nagli porast “naglašenih ili klinički značajnih emocionalnih poteškoća” početkom 2021.

Djeca iz siromašnijih porodica imali su gotovo dvostruko veću vjerojatnost da će prijaviti emocionalne poteškoće i u poređenju sa djecom iz imućnijih porodica. AGENCIJE

E. Š. / The Guardian

8.11.2021

Djeca koja su jela manje zdravo, manje vježbala i imala više problema, kažu istraživači, iskusila su pogoršanje emocionalnih poteškoća nakon izbijanja Covida.

Dvogodišnje istraživanje koje su proveli istraživači sa Univerziteta Cardiff otkrilo je da su djeca osnovnoškolske dobi prijavila nagli porast “naglašenih ili klinički značajnih emocionalnih poteškoća” početkom 2021,  piše The Guardian.

Djeca iz siromašnijih porodica imali su gotovo dvostruko veću vjerojatnost da će prijaviti emocionalne poteškoće i u poređenju sa djecom iz imućnijih porodica.


Kelly Morgan istzraživačica iz Cardiffa, rekla je da će utjecaj pandemije vjerojatno ostaviti "doživotni trag" na mentalno zdravlje djece kako odrastaju, na temelju dokaza iz prethodnih međunarodnih studija. THE GUARDIAN

Kelly Morgan istzraživačica iz Cardiffa, rekla je da će utjecaj pandemije vjerojatno ostaviti "doživotni trag" na mentalno zdravlje djece kako odrastaju, na temelju dokaza iz prethodnih međunarodnih studija.

- Prema našim nalazima, djeca i njihove porodice bili su u velikoj mjeri pogođeni tokom pandemije. Znamo da je bilo protuzakonito da se djeca u nekim trenucima susreću s drugima kako bi se igrala, ali i da su djeca bila duboko zabrinuta za zdravlje svojih porodica, kaže ona.

Istraživanje je istaknulo važnu ulogu škole tokom i nakon pandemije. Od ispitane djece, 90 posto je reklo da osjeća brigu učitelja, a 80posto posto je reklo da postoji barem jedna odrasla osoba u školi s kojom mogu razgovarati.



Konzumiranje povrća i dalje je popularnije među porodicama sa srednjim i višim dohotkom: istraživanje je pokazalo da, dok 52 posto djece iz kućanstava s višim dohotkom svakodnevno konzumira povrće, samo 35 posto djece u kućanstvima s niskim primanjima. AGENCIJE

Studija je otkrila da su ispitani 10- i 11-godišnjaci u pogledu prehrane i vježbe bili "dosljedno manje zdravi" tokom pandemije nego prethodnih godina. Udio djece koja jedu dnevne porcije povrća pao je s 52 posto u 2019. na 41 posto u 2021. godini, dok je one koja jedu voće svaki dan pao s 59 posto na 47posto.

Konzumiranje povrća i dalje je popularnije među porodicama sa srednjim i višim dohotkom: istraživanje je pokazalo da, dok 52 posto djece iz kućanstava s višim dohotkom svakodnevno konzumira povrće, samo 35 posto djece u kućanstvima s niskim primanjima čini isto.

Morgan je rekao da je 18 mjeseci prekida porodičnih rutina možda ostavilo roditelje da se bore s održavanjem kvarljive hrane poput svježeg povrća na redovnoj osnovi.

- Osim toga, mnoga su se djeca oslanjala na škole za doručak i ručak, što bi moglo objasniti neki pad potrošnje voća i povrća, dodao je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.