HILJADE DJECE U PITANJU

Francuska katolička crkva će prodati dio nekretnina za kompenzaciju žrtvama seksualnog zlostavljanja

Istraga je pozvala Crkvu da žrtvama plati vlastitom imovinom, umjesto da traži od župljana da doniraju sredstva za kompenzaciju za zločine koje je počinilo sveštenstvo

N. Aj. / Fena

Crkveni dužnosnici bili su pod sve većim pritiskom

Foto: Ilustracija


Francuski katolički biskupi dogovorili su se u ponedjeljak da prodaju dio nekretnina Crkve kako bi nadoknadili odštetu hiljadama djece koja su seksualno zlostavljana od strane sveštenstva.

Crkveni dužnosnici bili su pod sve većim pritiskom da pruže kompenzaciju žrtvama nakon što je istraga potvrdila seksualno zlostavljanje maloljetnika od strane sveštenika od 1950-ih do 2020. godine.

- Bit će osnovana nezavisna komisija koja će procjenjivati zahtjeve, a mi ćemo osigurati sredstva za kompenzaciju, odnosno individualne odštete za žrtve - rekao je Erik de Molins-Befort (Eric de Moulins-Beaufort), voditelj Biskupske konferencije Francuske (CEF), prenosi AFP.

Pozajmica od banaka

On je saopćio ovo na kraju sastanaka 120 članova konferencije o tome kako odgovoriti na šokantnu istragu o "masovnom fenomenu" seksualnog napada na djecu koji je decenijama bio prekriven "velom šutnje".

Istraga je pozvala Crkvu da žrtvama plati vlastitom imovinom, umjesto da traži od župljana da doniraju sredstva za kompenzaciju za zločine koje je počinilo sveštenstvo.

- Crkva je već obećala da će osnovati fond za početak isplata iduće godine, a sada će on biti pojačan "prodajom nekretnina u vlasništvu Biskupske konferencije Francuske i biskupija - rekao je Molins-Befort nakon sastanka u katoličkom svetištu u Lurdu.

Također je rekao da će tražiti i pozajmicu od banaka ako bude potrebno, te da će uputiti zahtjev Vatikanu da pošalje promatrača koji će nadgledati odgovor Francuske crkve.

Riječi nisu dovoljne

Izvještaj na 2.500 stranica objavljen prošlog mjeseca navodi zlostavljanje 216.000 maloljetnika od strane sveštenstva u tom razdoblju, što je broj koji se penje na 330.000 kada se uračunaju tužbe protiv laika Crkve, poput učitelja u katoličkim školama.

Predsjednik Komisije osudio je "sistemski karakter" nastojanja da se sveštenstvo zaštiti od kaznenog progona i izdao 45 preporuka za Crkvu.

Konkretno, Crkva je pozvana da plati odštetu iako su većina slučajeva i više nego zastarjeli.

U petak su francuski biskupi po prvi put službeno priznali da Crkva snosi "institucionalnu odgovornost" za zlostavljanje, a viši članovi sveštenstva pomolili su se u subotu u znak pokore.

Udruženja žrtava su izjavila da riječi nisu dovoljne i traže odštetu koja će Crkvu koštati desetine miliona eura (dolara).

NA VRH

Podijeli članak na