ESKALACIJA KRIZE

Lavrov predložio da EU finansira Bjelorusiju da zadrži migranate

Poljska i EU optužuju Bjelorusiju za orkestriranje priliva migranata kako bi destabilizirala svog susjeda

N. Aj.

Lavrov: ve zemlje iz kojih izbjeglice ulaze u EU trebale bi biti tretirane jednako

Foto: Agencije


Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov predložio je da Evropska unija pruži finansijsku pomoć Bjelorusiji u cilju ohrabrivanja Minska da zaustavi prelaske migranata u blok.

Na hiljade migranata okupilo se u Bjelorusiji u blizini poljske granice, od kojih su neki koristili lopate da probiju graničnu ogradu, u eskalaciji višemjesečne krize koja je dovela do poziva za uvođenjem oštrijih EU sankcija Minsku.

Poljska i EU optužuju Bjelorusiju za orkestriranje priliva migranata kako bi destabilizirala svog susjeda. Lavrov je, međutim, izjavio da EU mora da bude konzistentna u načinu na koji tretira treće zemlje koje koriste migranti kako bi ušli u blok.

On je aludirao na sporazum iz 2016. na osnovu koga je EU pružila finansijsku pomoć Turskoj, koja je obećala vratiti migrante i izbjeglice koji su prešli Egejsko more kako bi nelegalno ušli u Grčku.

Lavrov je kazao da bi EU mogla učiniti isto s Bjelorusijom.

- Sve zemlje iz kojih izbjeglice ulaze u EU trebale bi biti tretirane jednako. Jučer je tokom izvjesne rasprave političkih eksperata rečeno: “Zašto, kada izbjedglice dolaze u Tursku, EU pruža finansiranje kako bi oni mogli ostati u Republici Turskoj? Zašto nije moguće pomoći Bjelorusiji na isti način? - kazao je Lavrov.

Nejasno je na koju je političku raspravu Lavrov mislio, prenosi Reuters.

Više o temi Sergej Lavrov

RUSIJA
Lavrov razgovarao sa Bajdenom
NA VRH

Podijeli članak na