PREDSJEDNIK SLOVENIJE

Pahor: Za sastanak Dodika i Janše sam saznao iz medija

Tu smo zato da BiH pomognemo, naravno da ostane u okviru teritorijalnih granica i da bude funkcionalna, istakao je

Borut Pahor. Arhiva

H. J. I.

9.11.2021

Borut Pahor, predsjednik Slovenije istakao je da je za sastanak Milorada Dodika, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine i Janeza Janše, premijera Slovenije saznao iz medija. Također je istakao i to da je spreman na različite načine pomoći BiH. 

Formiranje inicijative "Prijatelji BiH"

Kako kaže, pomoć BiH nije spreman pružiti samo kao kopredsjedavajući više od 10 godina trajajućoj inicijativi Brdo-Brijuni, nego da i u neformalnim razgovorima sa kolegama liderima razmišljaju da je možda došlo vrijeme da bi se BiH moglo pomoći da se iz statusa quo izvuče uz formiranje inicijative "Prijatelji BiH".

- Tako bi na političkom kao i na stručnom nivou u saradnji sa bh. vlastima pokušali pronaći rješenja za njihove ključne probleme da bi se BiH mogla pomaći sa mrtve tačke u pregovorima sa EU. Naime, ako napretka u nekom razumnom vremenu neće biti, još će dodatno pojačati one ideje da zajedno nije moguće živjeti, da je od veće koristi da se narodi pridruže svojim matičnim zemljama, da tako kažem. Time bi se otvorilo i pitanje Bošnjaka i njihove političke i ekonomske egzistencije i tako dalje - izjavio je Pahor.


Međunarodna zajednica mora imati jasan stav

Mišljenja je da se sve ovo može i mora izbjeći jer se ne može sa sigurnošću reći da je to moguće napraviti mirnim putem.

- Lično mislim da to nije moguće napraviti mirnim putem zato se i zalažemo da što više razgovaramo o tome. Ako je taj razgovor Janše i Dodika išao u tom smjeru mislim da se dijalogu niko ne protivi. Ali ako je Dodik tražio podršku za stavove sa kojima se ja ne slažem, bez miješanja u bh. politiku, moramo imati jasan stav, ne samo Slovenija, već cijela međunarodna zajednica, tu smo zato da BiH pomognemo, naravno da ostane u okviru teritorijalnih granica i da bude funkcionalna - zaključio je Pahor.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.