CRNO ZLATO

Cijene nafte porasle iznad 84 dolara

Tržišta su na početku sedmice ohrabrili otvaranje američkih granica za strane putnike i poboljšani izgledi za oporavak globalne ekonomije nakon usvajanja zakona o ulaganjima u infrastrukturu u SAD-u i izvještaja o kineskom izvozu

Cijene nafte prekoračile su u utorak na međunarodnim tržištima 84 dolara, potaknute ukidanjem ograničenja putovanja u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i poboljšanim izgledima za potražnju nakon učestalih znakova oporavka. AGENCIJE

E. Š. / Agencije

10.11.2021

Cijene nafte prekoračile su u utorak na međunarodnim tržištima 84 dolara, potaknute ukidanjem ograničenja putovanja u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i poboljšanim izgledima za potražnju nakon učestalih znakova oporavka. Na londonskom tržištu cijena barela je porasla 62 centa u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 84,05 dolara.

Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 82 centa višoj cijeni, od 82,75 dolara, prenosi SEEbiz.

Tržišta su na početku sedmice ohrabrili otvaranje američkih granica za strane putnike i poboljšani izgledi za oporavak globalne ekonomije nakon usvajanja zakona o ulaganjima u infrastrukturu u SAD-u i izvještaja o kineskom izvozu.

- Otvaranje američkih granica za vakcinisane putnike trebalo bi da osigura zdravi podsticaj potražnji za mlaznim gorivom - rekao je analitičar iz PVM-a Tamas Varga, izdvojivši i usvajanje zakona u američkom Kongresu o bilion USD ulaganja u infrastukturu.



Američka investicijska banka JPMorgan Chase procijenila je da se globalna potražnja za naftom u novembru već skoro vratila na pretpandemijski nivo, od 100 miliona barela dnevno, nakon prošlogodišnjeg kolapsa. AGENCIJE

Američka investicijska banka JPMorgan Chase procijenila je da se globalna potražnja za naftom u novembru već skoro vratila na pretpandemijski nivo, od 100 miliona barela dnevno, nakon prošlogodišnjeg kolapsa. Globalna potražnja raste, a vodeći proizvođači suzdržani su u povećanju ponude i u decembru i prvim mjesecima iduće godine planiraju da je povećaju samo 400 hiljada barela dnevno, kao što su najavili ovoga ljeta.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njeni saveznici među nezavisnim proizvođačima otklonili su pozive SAD-a da na tržište izbacuju više barela i na prošlosedmičnom sastanku istakli neizvjestan razvoj pandemije.

Američka ministrica energetike Jennifer Granholm rekla je u ponedjeljak da bi predsjednik Joe Biden mogao već iduće sedmice preduzeti mjere kako bi riješile problem naglog rasta cijena benzina.

Analitičari procjenjuju da će uprkos gotovo izjednačenoj ponudi i potražnji na globalnom tržištu najnoviji izvještaji pokazati rast zaliha u SAD-u u prošloj sedmici, što bi moglo zakočiti uzlazni trend cijena. Odvojeno je OPEC objavio da je barel referentne korpe nafte njegovih članica u ponedjeljak koštao 82,34 dolara, što znači da je bio 2,23 dolara skuplji nego na kraju prošle sedmice.

...

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.