KOMPANIJA VALNEVA

Evropska komisija odobrila novu, osmu vakcinu protiv koronavirusa

"Valneva" je evropska biotehnološka firma koja razvija vakcinu s inaktiviranim virusom koje se dobiva hemijskom inaktivacijom živog virusa

Evropska komisija odobrila novu vakcinu. Agencije

N. Aj.

10.11.2021

Evropska komisija je u srijedu 11. novembra odobrila ugovor s farmaceutskom kompanijom "Valneva" o nabavci skoro 27 miliona doza vakcine protiv Covid-19 tokom 2022. godine.

"Valneva" je osma kompanija s kojom je Komisija sklopila ugovor o nabavi vakcina protiv Covid-19. Ranije su potpisani ugovori s firmama "AstraZeneca", "Sanofi-GSK", "Janssen Pharmaceutica NV", "BioNTech"-"Pfizer", "CureVac", "Moderna" i "Novavax".

Još jedna opcija

Ugovor s "Valnevom" omogućuje državama članicama da u 2022. godini otkupe skoro 27 miliona doza vakcine. Prema ugovoru vakcina se može prilagoditi novim varijantama sojeva, a države članice mogu 2023. naručiti i do 33 miliona dodatnih doza vakcine, piše Reuters.

- Nakon što ga Evropska agencija za lijekove proglasi sigurnim i učinkovitim, vakcina firmi "Valneva" bit će još jedna opcija u našem opsežnog portfelju vakcina - rekla je povjerenica za zdravstvo Stela Kjrikuds (Stella Kyriakides).


Sigurna metoda

"Valneva" je evropska biotehnološka firma koja razvija vakcinu s inaktiviranim virusom koje se dobiva hemijskom inaktivacijom živog virusa.

Riječ je o tradicionalnoj tehnologiji izrade vakcina, koja se upotrebljava već 60 do 70 godina, a temelji se na primjeni ustaljenih metoda i vrlo je sigurna. Ona se primjenjuje u izradi većine vakcina protiv gripe i mnogih vakcina za djecu. To je trenutno jedina vakcina s inaktiviranim virusom protiv bolesti Covid-19 koje je u fazi kliničkih ispitivanja u Evropi.

Komisija je, uz podršku država članica EU, tu vakcinu odlučila poduprijeti na temelju kvalitetne znanstvene procjene, primijenjene tehnologije, iskustva tog poduzeća u razvoju vakcina i njegova proizvodnog kapaciteta koji omogućuje opskrbu svih država članica EU.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.