PARTNERSTVO EU I SAD

Der Lejen doputovala u SAD: Slijede rješavanje spora oko trgovine, carina i borba protiv “prljave” proizvodnje

Spinant je rekla da detalji razgovora čelnika tek trebaju biti potvrđeni, ali izvjesno je da će pratiti agendu prošlomjesečnog samita G20 u Rimu i tekućeg samita UN-a o klimatskim promjenama u Glasgowu, kao i borbe protiv COVID-19

Koncem oktobra Biden i von der Leyen su se složili riješiti spor oko trgovine čelikom i aluminijem i međusobno ukinuti uzajamne carine koje su na snazi od 2018.. AGENCIJE

E. Š. / Agencije

10.11.2021

Predsjednica Evropske komisije Von der Leyen je stigla u SAD i očekuje se da će se vratiti u Bruxelles u četvrtak, rekla je glasnogovornica Komisije Dana Spinant.

Spinant je rekla da detalji razgovora čelnika tek trebaju biti potvrđeni, ali izvjesno je da će pratiti agendu prošlomjesečnog samita G20 u Rimu i tekućeg samita UN-a o klimatskim promjenama u Glasgowu, kao i borbe protiv COVID-19.

Koncem oktobra Biden i von der Leyen su se složili riješiti spor oko trgovine čelikom i aluminijem i međusobno ukinuti uzajamne carine koje su na snazi od 2018. godine.

Također su odlučili uspostaviti globalni aranžman u sljedeće dvije godine kako bi industriju čelika i aluminija učinili održivijom i klimatskom prihvatljivijom.

Inicijativa za borbu protiv “prljave” proizvodnje uglavnom ima za cilj uskladiti Kinu sa standardima zaštite okoliša i konkurencije. EU i SAD su 2. novembra globalno obećali smanjenje emisija plina kako bi se ograničilo globalno zatopljenje na 1,5C.

U septembru su se EU i SAD također obvezale na podizanje nivoa globalne procijepljenosti s ciljem 70 posto procijepljenosti u cijelom svijetu do sljedeće godine.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.