NEVOLJE U RAJU

Veliki problemi u Americi: Inflacija raste brže od svih projekcija

Cijene osnovnih proizvoda u SAD-u skočile su za velikih 6.2 posto tokom prošlog mjeseca u usporedbi s istim periodom prošle godine. Ovo je najbrži rast inflacije još od 1990.

Podaci pokazuju da su cijene gotovo posvuda porasle, uključujući benzin, energiju, sklonište, hranu te nove i polovne automobile i kamione. LOS ANGELES TIMES

E. Š. / Agencije

11.11.2021

Kako su mnogi i predviđali, američki potrošači nalaze se na udaru sve veće inflacije zbog čega su tokom prošlog mjeseca morali izdvajati znatno više za osnovne potrepštine kao što su hrana, gorivo, smještaj... Jedno pitanje im je svima na pameti - koliko će inflacija još rasti?

Naime, prema novim podacima američkog ministarstva rada, cijene rastu brže nego u zadnja tri desetljeća te se pritisak naglo pojačava. Cijene osnovnih proizvoda u SAD-u skočile su za velikih 6.2 posto tokom prošlog mjeseca u usporedbi s istim periodom prošle godine. Ovo je najbrži rast inflacije još od 1990.


Indeks potrošačkih cijena, koji mjeri koliko potrošači plaćaju za robu i usluge, porastao je u oktobru za 6,2 posto u odnosu na godinu dana prije. AGENCIJE

Indeks potrošačkih cijena, koji mjeri koliko potrošači plaćaju za robu i usluge, porastao je u oktobru za 6,2 posto u odnosu na godinu dana prije, prema Zavodu za statistiku rada, što je najbrži godišnji porast od 1990. godine. Tokom mjeseca, cijene su porasle za 0,9 posto. Podaci pokazuju da su cijene gotovo posvuda porasle, uključujući benzin, energiju, sklonište, hranu te nove i polovne automobile i kamione. Među rijetkim indeksima cijena koji su pali bile su cijene avionskih karata i alkoholna pića.


Inflacija tjera ljude da se osjećaju loše, čak i kada ima razloga da se osjeća dobro. AGENCIJE

Puno je otvorenih pitanja u pandemijskoj ekonomiji, uključujući što se događa s lancima opskrbe i radnom snagom, a inflacija ostaje problem za koji niko nije sasvim siguran kako ga riješiti. Bez obzira na to što stručnjaci kažu, za obične ljude privredno okruženje može biti neprijateljsko pogotovo kada su cijene u pitanju. Inflacija tjera ljude da se osjećaju loše, čak i kada ima razloga da se osjeća dobro.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.