MILIJARDE SU ULOŽENE

Bil Gejts nije zadovoljan dijagnostikom covida, ni vakcinom koja ne blokira prenošenje

Nemamo vakcine koja blokiraju prenošenje. Dobili smo vakcine koja će vam pomoći, ali ona samo malo smanjuju rizik od prenošenja virusa. Trebaju nam novi načini stvaranja vakcine, samog liječenja, rekao je Gejts

Prvi sam TED Talk održao 2015. godine i otad sam napisao brojne članke s naslovom ‘Nismo spremni za sljedeću pandemiju’ i, nažalost, to je bila bolja prognoza onoga što se dogodilo no što je itko mogao zamisliti. AGENCIJE

E.Š.

13.11.2021

Nemamo cjepiva koja blokiraju prenošenje. Dobili smo vakcine koja će vam pomoći, ali ona samo malo smanjuju rizik od prenošenja virusa, rekao je Bill Gates.

Bill Gates, osnivač Microsofta i veliki filantrop, kroz svoju je fondaciju uložio velika sredstva u borbu protiv različitih bolesti diljem svijeta. U ovih godinu dana milioni su uloženi u istraživanje i razvoj vakcina protiv bolesti COVID-19.

Gates je u razgovoru za Policy Exchange, tokom posjeta konferenciji COP26, otkrio kako nije zadovoljan vakcinama koja su trenutno dostupne.

- Nemamo vakcine koja blokiraju prenošenje. Dobili smo vakcine koja će vam pomoći, ali ona samo malo smanjuju rizik od prenošenja virusa. Trebaju nam novi načini stvaranja vakcine, samog liječenja, znate, neki lijekovi mogu pomoći, ali manje no što bi trebali. Nismo dobili ni bolju dijagnostiku, rekao je Gates.


Ono što se dogodilo je strašno

On je na opasnost od pandemije upozoravao posljednjih nekoliko godina.

- Prvi sam TED Talk održao 2015. godine i otad sam napisao brojne članke s naslovom ‘Nismo spremni za sljedeću pandemiju’ i, nažalost, to je bila bolja prognoza onoga što se dogodilo no što je itko mogao zamisliti.

Od ekonomske štete do brojnih umrlih, to je jednostavno strašno- istaknuo je Gates.

Nada se da će za pet godina moći napisati knjigu koju će moći nazvati “Spremni smo za sljedeću pandemiju”.

- No za to će trebati deseci milijardi za istraživanje i razvoj. Vjerojatno će trebati oko milijardu dolara godišnje za pandemijsku radnu grupu u WHO-u koja provodi, ono što ja nazivam ‘igre bacila’, gdje vježbate što će se dogoditi ako bioterorist donese boginje na 10 aerodroma.


Vjerojatno će trebati oko milijardu dolara godišnje za pandemijsku radnu grupu u WHO-u koja provodi, ono što ja nazivam ‘igre bacila’, gdje vježbate što će se dogoditi ako bioterorist donese boginje na 10 aerodroma. AGENCIJE

Kako će svijet reagirati na to? Znate, nema pravog izvora epidemije. I bioterorizam uzrokuje epidemije koje bi mogle biti još gore od ovoga što danas možemo iskusiti.

Unatoč tome, napredak u medicini trebao bi nam dati alate koji bi trebali biti mnogo bolji. Želimo li biti spremni za sljedeću pandemiju, trebaju nam stvari poput proizvodnje jeftinih vakcina, velikih tvornica…”, nije previše optimističan Gates.

Na pitanje o tome kako su na slabo prihvaćanje vakcina u svijetu utjecale i teorije zavjere odnosno dezinformacije koje su se širile društvenim mrežama, Gates je bio jasan.

- To je nesretna okolnost. Znate, u digitalnom svijetu uvijek su postojale lude teorije i teorije zavjere. Vjerojatno su se širile brže i efikasnije upravo zbog digitalnog svijeta, rekao je Gates.

Dodao je kako su vlade diljem svijeta možda trebale reagirati ranije, a ne prepuštati Facebooku i drugim društvenim mrežama da se sami s time bore.

- U konačnici će vlade morati provjeriti te teorije zavjere i usporiti njihovo širenje. Samo kukanje o privatnom sektoru neće dovesti do rješenja. Priznajem, to je problem, dodao je Gates.

Dotaknuo se i pitanja klimatskih promjena. Ističe da su inovacije izuzetno bitne želimo li napraviti ikakve pomake u smanjenju utjecaja čovjeka na prirodu i u ublažavanju klimatskih promjena.



Zeleni čelik i jeftini vodik

Dodao je kako su emisije CO2 samo jedan od problema kojima bi se trebao pozabaviti cijeli svijet.

Podsjetio je kako su neke tehnologije koje mogu utjecati na ublažavanje klimatskih promjena, poput solarnih panela za proizvodnju električne energije i litijum-ionskih baterija, na svojem početku bile izuzetno skupe.

No, kako je tehnologija postajala sve raširenija, njihova je cijena padala.

- Moramo to napraviti za još barem šest drugih tehnologija – zeleni čelik, jeftini vodik, vjetroelektrane na moru i slično. To zahtijeva puno novca i puno inovacija, ali to je nešto što moramo napraviti, istaknuo je Gates.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.