STATE DEPARTMENT

Ned Prajs: SAD i saveznici ujedinjeni su u nametanju značajnih troškova Moskvi zbog njene vojne agresije

Akcije Lukašenkovog režima ugrožavaju sigurnost, šire podjele i imaju za cilj da odvrate pažnju od aktivnosti Rusije na granici s Ukrajinom, istakao je

Prajs: Sekretar je također izrazio duboku zahvalnost za glasnu podršku Poljske suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine. TWITTER

Piše: H. J. I.

14.11.2021

Glasnogovornik američkog State Departmenta Ned Prajs (Price) na svom zvaničnom Twitter profilu objavio je saopćenje vezano za trenutnu situaciju u Poljskoj.

Prenosimo ga u cijelosti: 

- Državni sekretar Entoni Blinken (Antony J. Blinken) razgovarao je juče s ministrom vanjskih poslova Poljske Zbignievom Rauom (Zbingniew). Sekretar Blinken je ponovo potvrdio američku podršku Poljskoj suočenoj s ciničnom eksploatacijom ranjivih migranata od strane Lukašenkovog režima. Akcije Lukašenkovog režima ugrožavaju sigurnost, šire podjele i imaju za cilj da odvrate pažnju od aktivnosti Rusije na granici s Ukrajinom.

Sekretar Blinken i ministar vanjskih poslova Rau oštro su osudili instrumentalizaciju ranjivih migranata i pozvali Lukašenka da se pozabavi osnovnim uzrocima sankcija koje je uveo Zapad – uskraćivanjem ljudskih prava i osnovnih sloboda bjeloruskog naroda.

Sekretar je također izrazio duboku zahvalnost za glasnu podršku Poljske suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine. Sjedinjene Države, Poljska i drugi saveznici i partneri ujedinjeni su u nametanju značajnih troškova Moskvi zbog njene vojne agresije i zlonamjernih aktivnosti u regionu - zaključio je Prajs.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.