DEMANTOVAN IZVJEŠTAJ

Libijska izborna komisija se oglasila: Demantujemo odbijanje kandidature Saifa Gadafija, pod sajber napadima smo

Danas se pojavila vijest kako je sinu Muamera Gadafija odbijena kandidatura za predsjedničke izbore

Gadafi: Kandidatura nije sporna. TWITTER

E. Ć. / Anadolija

15.11.2021

Libijska izborna komisija je demantovala izvještaje o odbijanju kandidature Saifa al-Islama al-Gadafija (Gaddafi), sina bivšeg libijskog vladara Muamera Gadafija, javlja Anadolu Agency (AA).

Šef Kancelarije za medije pri Visokoj izbornoj komisiji Libije Khaled el-Menai (Mennai) rekao je za Anadolu Agency da su službena web stranica i nalozi na društvenim mrežama Izborne komisije pod sajber napadima.

Objasnio je da su web stranice koje su objavile izvještaje o odbijanju kandidatske prijave Saifa al-Islama Gaddafija ubrzo uklonile ove izvještaje.

- Nije bilo nikakve odluke (koju je donijela komisija) u vezi sa kandidaturom Saifa al-Islama - rekao je el-Menai.

U nedjelju je Saif al-Islam podnio prijavu za učešće na predstojećim predsjedničkim izborima u Libiji. Predsjednički i parlamentarni izbori u Libiji trebali bi se održati 24. decembra u skladu sa sporazumom koji su pod pokroviteljstvom UN-a postigli libijski politički protivnici tokom sastanaka u Tunisu 15. novembra 2020. godine.

Izborna komisija naftom bogate zemlje 8. novembra otvorila je registraciju kandidata uprkos napetostima između parlamenta, Visokog državnog vijeća i vlade jedinstva o izbornim ovlaštenjima i zakonima. Libijci se nadaju da će predstojeći izbori pridonijeti okončanju oružanog sukoba koji godinama muči ovu zemlju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.