MIGRANTSKA KRIZA

Makron i Putin složni: Potrebno je smiriti migrantsku krizu u Bjelorusiji

Cilj ovog poziva bio je kraj te krize, rekao je Makronov savjetnik

Vladimir Putin i Emanuel Makron. Agencije

A. Ka.

15.11.2021

Francuski predsjednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) i ruski predsjednik Vladimir Putin usuglasili su se u vezi potrebe deeskalacije migrantske krize na poljsko-bjeloruskoj granici, iako se nisu složili i o njezinim uzrocima, rekao je danas francuski dužnosnik.

- Cilj ovog poziva bio je kraj te krize - rekao je Makronov savjetnik nakon telefonskog razgovora na inicijativu francuskog predsjednika koji je trajao sat i 45 minuta, te je dodao: 

Po pitanju migracija, iako se razilazimo oko uzroka trenutne krize na bjeloruskoj granici, Vladimir Putin je rekao predsjedniku da razumije potrebu da se ona završi, prvenstveno zbog ljudskog dostojanstva migranata koji su instrumentalizirani.

Kremlj je objavio da je Putin ponovio kako bi evropski čelnici o tom problemu trebali razgovarati direktno s bjeloruskim predsjednikom Aleksandrom Lukašenkom. U pozivu je kritizirao i tretman poljskih snaga sigurnosti na granici prema migrantima.

O krizi su u ponedjeljak razgovarali i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij i predsjednik Evropskog vijeća Čarls Majkl (Charles Michel). Dogovorili su se da će koordinirati svoje buduće korake.

Ukrajina strahuje da će postati novo žarište migrantske krize za koju krivi Rusiju. EU je u ponedjeljak pak odlučila uvesti nove sankcije nad Minskom. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.