ŠESTA FLOTA

Američki razarač krenuo iz Crnog ka Sredozemnom moru

merički razarač 'Porter' /DDG 78/ iz klase 'Arli Berk', opremljen navodećim projektilima, započeo je danas zakazano premještanje iz Crnog u Sredozemno more, nakon izvršenih pomorskih operacija i zajedničkih vježbi sa NATO saveznicima i partnerima

U posljednja 24 časa su primijećena četiri izviđačka aviona, koje su ispratile snage ruske protivvazdušne odbrane. AGENCIJE

E. Š. / Agencije

16.11.2021

Američki razarač "Porter", opremljen navodećim projektilima, započeo je tranziciju iz Crnog u Sredozemno more, saopštila je Šesta flota Ratne mornarice SAD.

- Američki razarač 'Porter' /DDG 78/ iz klase 'Arli Berk', opremljen navodećim projektilima, započeo je danas zakazano premještanje iz Crnog u Sredozemno more, nakon izvršenih pomorskih operacija i zajedničkih vježbi sa NATO saveznicima i partnerima", navodi se u saopštenju.

Šesta flota najavila je ranije ovog mjeseca da brod "Maunt Vitni" odlazi u Crno more, radi zajedničkih vježbi. "Maunt Vitni" je ranije zajedno sa "Porterom" ušao u gruzijsku luku Batumi, javljaju agencije. 

Rusko Ministarstvo odbrane je u četvrtak, 11. novembra, skrenulo pažnju na pojačane aktivnosti SAD i NATO-a u području Crnog mora. 

U posljednja 24 časa su primijećena četiri izviđačka aviona, koje su ispratile snage ruske protivvazdušne odbrane, podsjeća "Sputnjik".

Moskva smatra nenajavljene vježbe blizu ruske granice "agresijom koja predstavlja prijetnju regionalnoj stabilnosti.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.