POTPISALI UGOVOR

Pfizer pristao da dopusti drugim kompanijama proizvodnju lijeka protiv Covida

U saopćenju objavljenom u utorak, Pfizer je naveo da će dati licencu za antivirusnu tabletu Ženevskom fondu patenata za lijekove

Proizvođač lijekova Pfizer potpisao je ugovor. Ilustracija

A. Ka. / Fena

16.11.2021

Proizvođač lijekova Pfizer potpisao je ugovor sa organizacijom koju podržava UN kako bi drugim proizvođačima omogućio da naprave eksperimentalni lijek protiv Covida, potez koji bi tretman mogao učiniti dostupnim više od polovine svjetske populacije.

U saopćenju objavljenom u utorak, Pfizer je naveo da će dati licencu za antivirusnu tabletu Ženevskom fondu patenata za lijekove, koji će omogućiti kompanijama generičkih lijekova da proizvode tablete za upotrebu u 95 zemalja, što ih čini dostupnim za oko 53 posto svjetske populacije, javlja Associated Press.

Sporazum isključuje neke velike zemlje koje su pretrpjele razorne epidemije koronavirusa. Na primjer, dok je brazilska farmaceutska kompanija mogla dobiti licencu za proizvodnju tablete za izvoz u druge zemlje, lijek se ne može proizvoditi generički za upotrebu u Brazilu.

Ipak, zdravstveni zvaničnici rekli su da bi činjenica da je dogovor postignut čak i prije nego što je Pfizerova tableta bilo gdje odobrena, mogla pomoći da se pandemija brže okonča.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.