BRATISLAVA

Premijer Slovačke najavio strožije mjere za nevakcinisane

Ministarstvo zdravlja saopćilo je danas da je preostalo još samo 20 kreveta sa ventilatorima za nove pacijente i da bolnice pokušavaju da oslobode mjesta i šalju pacijente u inostranstvo

Slovačka: Situacija u bolnicama je kritična. Ilustracija

A. Ka. / Srna

16.11.2021

Situacija u bolnicama u Slovačkoj je kritična zbog rasta broja zaraženih koronavirusom i Vlada će u četvrtak donijeti odluku o pooštravanju restrikcija za nevakcinisane osobe, kojima će biti ograničen pristup određenim uslugama, rekao je premijer Eduard Heger.

Ministarstvo zdravlja saopćilo je danas da je preostalo još samo 20 kreveta sa ventilatorima za nove pacijente i da bolnice pokušavaju da oslobode mjesta i šalju pacijente u inostranstvo.

- Situacija u bolnicama je kritična. Potrebno je da u naredne tri sedmice značajno pooštrimo restrikcije da bi se situacija u bolnicama smirila - rekao je premijer.

On je dodao da je Vlada pripremila mjere i odlučila da ih usvoji za dva dana. Samo će vakcinisanim osobama biti dozvoljeno da prisustvuju velikim događajima. Vlada će odrediti i pravila o testiranju na radnim mjestima.

Planirano je ograničavanje ulaska nevakciisanima ili onima koji su preležali Covid 19 u prethodnih šest mjeseci u radnje koje nemaju suštinski značaj, sportske objekte, banje i hotele.

Slovačka sa 45 posto vakcinisanih spada među evropske zemlje sa najnižom stopom imunizacije. Prosjek u zemljama EU je 64,9 posto.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.