INDIJA

Delhi najzagađeniji glavni grad na svijetu: Zatvore škole i fakulteti

Razine sitnih čestica koje mogu oštetiti pluća su daleko iznad razina navedenih u sigurnosnim smjernicama Svjetske zdravstvene organizacije

Otrovni dim guši Delhi od festivala Divali. Agencije

Z. K.

17.11.2021

Vlasti u indijskome glavnom gradu Delhiju zatvorile su na neodređeno vrijeme sve škole i fakultete zbog pogoršanja razine zagađenja zraka, javlja BBCZabranjeni su i građevinski radovi do 21. novembra, a iznimka su projekti vezani uz saobraćaj i odbranu. Zatvoreno je i nekoliko elektrana na ugljen pa dozvolu za rad trenutno ima njih pet od 11. Otrovni dim guši Delhi od festivala Divali.

Razine PM2.5, sitnih čestica koje mogu oštetiti pluća, u Delhiju su daleko iznad razina navedenih u sigurnosnim smjernicama Svjetske zdravstvene organizacije. U nekoliko dijelova gradova zabilježeni su u utorak brojevi blizu ili više od 400, što je u kategoriji "teškog" onečišćenja. Brojke između 0 i 50 smatraju se "dobrima", a između 51 i 100 "zadovoljavajućima", prema indeksu kvalitete zraka (AQI).

Mješavina faktora poput isparavanja iz vozila i industrije, prašine i vremenskih uvjeta pridonijeli su tome da Delhi postane najzagađeniji glavni grad u svijetu. Zrak postaje osobito otrovan u zimskim mjesecima dok farmeri u susjednim državama spaljuju strništa usjeva.

Vatrometi za vrijeme festivala Divali koji se održava u isto vrijeme dodatno pogoršavaju kvalitetu zraka. Zbog slabog vjetra zagađenje se zadržava u nižim slojevima atmosfere.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.