NI LEGALNO NI HUMANO

Haotične scene na granici: Poljska suzavcem i vodenim topovima na migrante

Povjerenica za ljudska prava Vijeća Evrope Dunja Mijatović pozvala je u na smirivanje i otvoren pristup humanitarnim radnicima i medijima

Rusija je osudila poljsku upotrebu sile, a ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov je rekao da je ponašanje poljskih vojnika neprihvatljivo. AP

E.Š.

17.11.2021

Oružane snage u Poljskoj su rasporedile vodene topove i upotrijebile suzavac na migrante koji su pokušali prijeći poljsko-bjelorusku granicu. Poljska granična straža saopštila je da su migranti bacali predmete na zaštitate. Poljska policija saopštila je da je jedan policajac teško ozlijeđen u sukobu, za koji kažu da ga je izazvala Bjelorusija.

Povjerenica za ljudska prava Vijeća Evrope Dunja Mijatović pozvala je u na smirivanje i otvoren pristup humanitarnim radnicima i medijima.

- Moramo se odmaknuti i razmisliti što se događa na evropskoj granici, zašto su ti ljudi ostavljeni u limbu i što se može učiniti kako bi se ova opasna situacija zaustavila, rekla je.



Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg dao je podršku Poljskoj, rekavši da je obrambeni savez zabrinut zbog Lukašenkovog korištenja migranata kao "hibridne taktike" protiv drugih zemalja. AGENCIJE

Dodala je da je ono što Bjelorusija radi u transportu izbjeglica do granice "apsolutno neprihvatljivo". Ograničen pristup tom području zbog izvanrednog stanja predstavlja izazov za medije, u smislu neovisne provjere verzija događaja.

Rusija je osudila poljsku upotrebu sile, a ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je medijima u Moskvi:

- Ponašanje poljske strane apsolutno je neprihvatljivo.

Prema ruskim medijima, bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko razgovarao je o humanitarnoj situaciji s ruskim kolegom Vladimirom Putinom.

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg dao je podršku Poljskoj, rekavši da je obrambeni savez zabrinut zbog Lukašenkovog korištenja migranata kao "hibridne taktike" protiv drugih zemalja.

- Solidarni smo s Poljskom i drugim saveznicima, rekao je Stoltenberg predstavnicima medija.

Evropska unija optužila je Lukašenkov režim za orkestriranje krize i dogovorila se o novom okviru za proširene sankcije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.