NAKON PUČA

Pet sudanskih demonstranata ubijeno iz vatrenog oružja

Snage sigurnosti ispalile su suzavac, ranivši još nekoliko učesnika protesta, rekli su svjedoci

Demonstracije u Sudanu. Twitter

N. Aj. / Fena

17.11.2021

Pet sudanskih demonstranata ubijeno je iz vatrenog oružja, a deseci su ranjeni, saopćilo je medicinsko osoblje, na protestima gdje se okupilo hiljade ljudi protiv prošlomjesečnog puča, uzvikujući "ne vojnoj moći".

Broj smrtnih slučajeva u Khartoumu porastao je na 29 u nemirima nakon vojnog preuzimanja vlasti 25. oktobra, prema nezavisnom Središnjem odboru sudanskih ljekara.

Nekoliko skupova izbilo je diljem Khartouma, iako su telefonske linije prekinute, a internetske usluge nisu u funkciji od puča 25. oktobra, izvijestili su novinari AFP-a.

Snage sigurnosti ispalile su suzavac, ranivši još nekoliko učesnika protesta, rekli su svjedoci.

Sindikat ljekara također je izvijestio o "desecima ranjenih od metaka", dok snage sigurnosti poriču da su ispaljivale bojeve metke.

- Narod je izbrao civilnu vlast - skandirali su demonstranti, uzvikujući i parole protiv sudanskog vladara, generala Abdela Fataha al-Burhana.

Demonstracije su također izbile u Port Sudanu, najvećoj sudanskoj luci i glavnom gradu sudanske savezne države Crveno more, rekao je novinar AFP-a, protiv državnog udara koji je zaustavio demokratsku tranziciju koja je uslijedila 2019. godine nakon svrgavanja dugogodišnjeg diktatora Omara al-Bašira (al-Bashira).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.