ZBOG MIGRANATA

Estonska vojska podiže bodljikavu žicu na granici

Prepreke će biti postavljene na deset lokacija duž granice, na kojima postoji pojačan rizik od ilegalnog ulaska u Estoniju

Fu. M.

Saradnja policije i graničara

Foto: Ilustracija


Estonska vojska jučer je započela s nenajavljenom vježbom podizanja prepreka od bodljikave žice na svojoj istočnoj granici s Rusijom.

Gotovo 1.700 pripadnika rezervnog vojnog sastava bilo je pozvano na sudjelovanje u ovoj vježbi koja će trajati sve do 25. novembra, a glavni joj je cilj provjeriti operativnu pripravnost vojnika i članova zapovjednog lanca. Estonska vlada želi testirati i saradnju između policije i graničara.

- Ono što se događa u Poljskoj, Litvaniji i Latviji zahtjeva jačanje granične infrastrukture i u Estoniji - izjavio je načelnik policije i graničara Elmar Vaher.

Prepreke će biti postavljene na deset lokacija duž granice, na kojima postoji pojačan rizik od ilegalnog ulaska u Estoniju.

Od prošle sedmice u Istočnoj Evropi je dramatično povećan broj migranata koji žele ući na teritorij Evropske unije, a većini je cilj dokopati se Njemačke.

Čelnici EU-a optužuju bjeloruskog predsjednika Aleksandera Lukašenka da potiče migranate na ilegalan prelazak granice kako bi se osvetio za sankcije nametnute Bjelorusiji.

NA VRH

Podijeli članak na