PLAN POTROŠNJE SPREMAN

UN odgovorio Musku kako riješiti glad u svijetu sa 6 milijardi dolara

Šef UN-ova Svjetskog programa za hranu iznio je plan za trošenje 6,6 milijardi dolara Elona Muska

Ovaj milijarder može se pohvaliti mnogim dobrotvornim donacijama, ali, odluči li se na ovu, bio bi to po visini donacije presedan. AGENCIJE

Avaz.ba

19.11.2021

Šef UN-ova Svjetskog programa za hranu, organizacije koja se bavi pomoći gladnim ljudima u svijetu, iznio je plan za trošenje 6,6 milijardi dolara za pomoć osobama koje se suočavaju s nestašicom hrane.

Bio je to odgovor na javnu debatu s Elonom Muskom, milijarderom i vlasnikom kompanije za električna vozila Tesla, čije se bogatstvo procjenjuje na 286 milijardi dolara, koji je poručio da će donirati šest milijardi UN-ovu programu ako agencija može opisati kako bi "tačno ta donacija mogla funkcionirati".

David Beasley, šef UN-ove agencije i bivši republikanski guverner Južne Karoline, u ponedjeljak je na Twitteru objavio poveznicu na dokument od čak 1000 riječi koji sadrži sažetak plana kako bi nahranili gladne u svijetu. Iznos koji je spomenuo Musk potrošio bi se na obroke i vaučere za hranu za više od 40 miliona ljudi u 43 zemlje svijeta koji su "na rubu gladi". Time bi se, napisao je Beasley, spriječila nadolazeća katastrofa.


Prehrambena kriza bez presedana

U dokumentu se opisuje kako bi 3,5 milijardi dolara bilo potrošeno za kupnju i distribuciju obroka, a dvije milijarde na davanje gotovine i vaučera za hranu, u što bi bili uključeni i transakcijski troškovi, a vaučeri bi bili podijeljeni u zemljama u kojima tržišta mogu funkcionirati. Još 700 miliona bi se potrošilo na upravljanje novim programima prilagođenima uvjetima u zemljama čime bi se osiguralo da pomoć dođe do najranjivijih. Još 400 miliona dolara išlo bi na "upravljanje operacijom, administraciju i računovodstvo" te koordinaciju opskrbnog lanca.

- Svijet gori. Upozoravam na situaciju u kojoj su se poklopili svi uvjeti da dođe do katastrofe, a to je sada moguće zbog pandemije, sukoba, klimatskih šokova i, po novome, rastućih cijena opskrbe. Katastrofa je ovdje, poručio je Beasley koji smatra da je prehrambena kriza akutna, bez presedana, ali i da se može izbjeći.

Tagirao je u objavi Muska, trenutno najbogatijeg čovjeka na svijetu.


Jednokratno uskakanje milijardera

-Tražio si jasan plan i otvorene knjige. Evo ga. Spremni smo razgovarati s tobom - i s bilo kim drugim - ko je ozbiljan u namjeri da spašava živote.

Musk nije promptno odgovorio pa UN-ova agencija žedno čeka odgovor. Njihova razmjena je počela kada je u intervjuu sa CNN-om Beasley pozvao milijardere da "jednokratno uskoče", poimenice prozivajući Muska i Jeffa Bezosa, šefa Amazona.

Rekao je tada da bi dva posto Muskova bogatstva riješilo problem gladi u svijetu. Musk mu je odgovorio na Twitteru: "Ako Svjetski program za hranu može na Twitteru opisati kako tačno bi šest milijardi dolara riješilo glad na svijetu, prodat ću Tesline dionice odmah i učiniti to. Ali to mora biti otvoreni dokument kako bi javnost vidjela kako će se novac trošiti, poručio je Musk.

Ni on ni Bezos još nisu odgovorili na upite za donaciju. Bezosova glasnogovornica uputila je novinare na druge njegove dobrotvorne donacije, a Muskov odgovor, budući da se upleo javno u raspravu - još se čeka. Ovaj milijarder može se pohvaliti mnogim dobrotvornim donacijama, ali, odluči li se na ovu, bio bi to po visini donacije presedan.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.