OBAVJEŠTAJNE SLUŽBE

"Wall Street Journal": SAD osujetio pokušaj Kine da "tajno" uspostavi vojni objekat u UAE-u

Kina je navodno pokušala tajno uspostaviti vojni objekat u luci Khalifa, 50 kilometara sjeverno od Abu Dhabija, objavio je američki "Wall Street Journal"

SAD osujetio pokušaj Kine da "tajno" uspostavi vojni objekat u UAE-u. Agencije

N. Aj. / Anadolija

19.11.2021

Američke obavještajne službe saznale su da Kina pokušava u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE) "tajno" uspostaviti vojno postrojenje, zbog čega je došlo do intenzivnog diplomatskog saobraćaja između SAD-a i UAE-a, prenosi Anadolu Agency (AA).

Kina je navodno pokušala tajno uspostaviti vojni objekat u luci Khalifa, 50 kilometara sjeverno od Abu Dhabija, objavio je američki "Wall Street Journal".

Navodi se da je administracija američkog predsjednika Džoa Bajdena (Joe Biden) upozorila vlasti UAE-a na prisutnost Kine u zemlji, nakon što je otkriveno satelitskim snimcima u proljeće. O ovom pitanju vođeni su intenzivni razgovori između dužnosnika SAD i BAE-a.

Građevinski radovi obustavljeni su nakon pritiska SAD, a WSJ navodi da je Biden dva puta razgovarao direktno s prestolonasljednikom UAE-a Muhamdeom bin Zajidom al-Nahjanom (Mohammed bin Zayed al-Nahyan), u maju i avgustu ove godine.

Vlasti UAE-a potvrdile su da je Kina imala intenzivne komercijalne aktivnosti u luci Khalife, ali da nemaju informacija o pokušaju tajne uspostave vojnog postrojenja.

Kina je posljednjih godina ojačala ekonomske odnose s UAE-om, a u tekstu je istaknuto da je ona trenutno jedan od najvećih kupaca nafte i trgovinskih partnera u zemlji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.