KORONAVIRUS

Kanada odobrila "Pfizerovu" vakcinu za djecu od 5 do 11 godina

Doziranje vakcina za tu djecu je smanjeno na 10 mikrograma po injekciji, ili tri puta manje od uobičajene doze

U Kanadi je više od 85 posto osoba starijih od 12 godina vakcinisano protiv Covida-19. Agencije

N. Aj.

19.11.2021

Kanadske zdravstvene vlasti objavile su u petak da odobravaju upotrebu "Pfizer"/"BioNTechovog" cjepiva protiv Covida za djecu od 5 do 11 godina.

- Nakon potpuno neovisnog znanstvenog razmatranja, ministarstvo zdravstva je utvrdilo da su prednosti ovog cjepiva za djecu od 5 do 11 godina veće od opasnosti - navele su vlasti u priopćenju.

Doziranje vakcina za tu djecu je smanjeno na 10 mikrograma po injekciji, ili tri puta manje od uobičajene doze. Injekcije se trebaju primiti u razmaku od tri sedmice, precizira "Health Canada", ali ne navodi kad će početi vakcinisanje.

Pedijatrijska imunizacija

- Radimo u tijesnoj saradnji s proizvođačem i nakon odobrenja "Health Canade" očekujemo da ćemo vrlo brzo primiti doze - rekla je na konferenciji za novinare Teresa Tam (Theresa), glavna dužnosnica kanadskog javnog zdravstva.

Visoka dužnosnica je precizirala da savezne vlasti sarađuju s 13 pokrajina i teritorija "kako bi se uvjerile da su svi spremni na isporuku, logistiku i provođenje pedijatrijske imunizacije".

Tokom kliničkih ispitivanja, imunološki odgovor djece od 5 do 11 godina je bio sličan onome mladih od 16 do 25 godina. Vakcina je bila učinkovita 90.7 posto u sprečavanju Covida-19 kod djece od 5 do 11 godina i nisu uočene ozbiljne nuspojave, preciziralo je ministarstvo.

"Pfizer"/"BioNTech" je podnio zahtjev za odobrenje 18. novembra na temelju podataka iz ispitivanja provedenih na 2.268 djece te dobne skupine.

Kako je u drugim zemljama

U srijedu je američka biotehnološka kompanija "Moderna" predala zahtjev za odobrenje svoje vakcine protiv Covida za djecu od 6 do 11 godina.

U Kanadi je više od 85 posto osoba starijih od 12 godina vakcinisano protiv Covida-19.

Mali broj zemlja, među kojima su Izrael i Sjedinjene Države, do sada je odobrio "Pfizer"/"BioNTechovo" cjepivo za djecu.

Kina, Ujedinjeni Arapski Emirati, Kambodža i Kolumbija su također počeli vakcinisati djecu mlađu od 12 godina, ali kineskim vakcinama.

Izrael počinje cijepiti djecu u dobi od 5 do 11 godina "Pfizerovim" vakcinama u utorak.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.