ŽIVOT S KORONOM

WHO: Jako smo zabrinuti zbog epidemiološke situacije u Evropi

Nekoliko evropskih zemalja zabilježilo je u posljednje vrijeme rekordno visoku stopu zaraze, zbog čega su uvedena djelomična ili potpuna zatvaranja

WHO izrazio zabrinutost. Agencije

N. Aj.

20.11.2021

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) "jako je zabrinuta" zbog širenja Covida-19 u Evropi, dok se kontinent bori s novim valom infekcija, kazao je u subotu za BBC šef Ureda WHO-a za Evropu Hans Kluge.

Kluge je upozorio da bi oko 500 hiljada smrtnih slučajeva moglo biti zabilježeno do marta, ako se odmah ne poduzmu hitne mjere, prenosi agencija Hina.

Kluge je kazao da bi obaveza nošenja maski mogla odmah pomoći u usporavanju pandemije. Nekoliko evropskih zemalja zabilježilo je u posljednje vrijeme rekordno visoku stopu zaraze, zbog čega su uvedena djelomična ili potpuna zatvaranja.

Glavni uzrok smrti

Šef regionalnog ureda WHO-a smatra da su hladno vrijeme, nedovoljan udio vakcinisanih i dominacija zaraznije, delta varijante virusa odgovorni za epidemiološku situaciju. Pozvao je na povećanje broja vakcinisanih, implementaciju osnovnih javnozdravstvenih mjera i novih načina liječenja kako bi se suzbilo širenje.

- Covid-19 je opet postao glavni uzrok smrti u našoj regiji - kazao je Kluge za BBC, dodajući "da znamo što je potrebno napraviti" za borbu protiv bolesti.

Kluge smatra da bi obvezna vakcinacija trebala biti "posljednja mjera" kojoj se pribjegava, ali da bi bilo pravo vrijeme za "pravnu i društvenu raspravu" o tom pitanju.

- Prije toga postoje druga sredstva, poput Covid-potvrda - kazao je, ocijenivši da Covid-potvrde ne predstavljaju "ograničenje sloboda, već su sredstvo za očuvanje naše individualne slobode".

Austrija je u petak postala prva evropska zemlja koja je najavila da će vakcinisanje protiv Covida-19 postati zakonski obavezno. To bi pravilo trebalo stupiti na snagu u februaru. Austrija je istovremeno, odgovarajući na rekordan rast zaraze i nisku procijepljenost, uvela lockdown za sve stanovnike.

Nasilni protesti

Brojne druge evropske zemlje također uvode nove mjere, dok broj slučajeva raste. Zemlje poput Češke i Slovačke uvele su nove restrikcije za stanovnike koji se nisu vakcinisali protiv Covida-19.

U nizozemskom Roterdamu su tokom noći izbili nasilni protesti protiv vladinih planova za dodatne restrikcije i zabranu vatrometa za Novu godinu, na što je policija odgovorila pucanjem u demonstrante.

Njemački je ministar zdravstva Hens Span (Jens Spahn) kazao da se Njemačka nalazi u "vanrednom stanju" te je odbio isključiti mogućnost uvođenja novog lockdowna u zemlji.

Velika Britanija je, pak, u petak zabilježila 44.242 nova slučaja zaraze Covidom-19. Britanska je vlada više puta poručila da neće uvesti lockdown, ali nije otklonila mogućnost novih restrikcija kako bi se zaštitio zdravstveni sistem. U tom bi se slučaju razmatralo uvođenje Covid-potvrda za aktivnosti u zatvorenom i obvezno nošenje maski u nekim zatvorenim prostorima, kao i preporuke za rad od kuće.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.