IZAZVALI BIJES

Predsjednik Kolumbije se izvinio nakon što su policijski kadeti nosili nacističke uniforme u čast Njemačke

Događaj, čiji je cilj bila odavanje počasti Njemačkoj, također je imao niz diplomatskih posljedica, uz razne izjave osude

N. Aj.

21.11.2021

Nacističke uniforme i simboli. Agencije

Predsjednik Kolumbije Ivan Duke (Ivan Duque) se izvinio nakon što su policijski kadeti fotografirani dok su odjeveni u nacističke uniforme u sklopu "kulturne razmjene". Šef akademije je smijenjen, piše Deutsche Welle.

Odluka kolumbijske policijske akademije da se kadeti obuku u uniforme nacističkog stila kao dio "kulturne razmjene" izazvala je bijes i sramotu. Jedan od kadeta bio je odjeven kao Adolf Hitler i imao brkove kao on što je imao.

Događaj, čiji je cilj bila odavanje počasti Njemačkoj, također je imao niz diplomatskih posljedica, uz razne izjave osude.


Kadeti policije su slikani u uniformama sa nacističkim simbolima uz nacističke zastave i odore. Slike su se širile na internetu.

Incident je izazvao duboku sramotu sve do predsjedništva i prisilio predsjednika zemlje Ivana Dukea da se izvini osuđujući nacizam.

- Svaki izgovor za nacizam je neprihvatljiv i osuđujem ovaj događaj i korištene simbole koji nas tjeraju da mislimo na one koji su odgovorni za holokaust. Antisemitizmu nije mjesto na ovom svijetu - napisao je Duque na Twitteru.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.