PROTESTI

U Nizozemskoj već treću noć zaredom neredi zbog uvođenja oštrijih mjera

Policija je saopćila da je pet policajaca povrijeđeno tokom noći u subotu, a najmanje 64 osoba

Vlasti su saopćile kako vjeruju da su četiri osobe pogođene policijskim mecima. EPA

A. Ka.

22.11.2021

Širom Nizozemske i treću noć zaredom izbili su neredi u više gradova gdje se policija sukobila s velikim brojem protestanata koji su uzrokovali palež te su bacali kamenje zbog nezadovoljstva oko mjera protiv širenja zaraze koronavirusom.

Neredi su zabilježeni u gradovima Leeuwarden, Groningen te u Enschedu i Tilburgu.


Vanredno stanje

U Enschedeu, gdje je izdana uredba o vanrednom stanju, policija je pendrecima pokušala rastjerati protestante, vidjelo se na video zapisu objavljenom na društvenim mrežama.

U Leewardenu policijska su vozila bila gađana kamenjem, a protestanti su skandirali i palili baklje.

Policija je saopćila da je pet policajaca povrijeđeno tokom noći u subotu, a najmanje 64 osoba je uhapšeno u tri regije, uključujući i desetke onih koji su bacali pirotehniku i ograde tokom nogometne utakmice na stadionu Fenorda iz Roterdama.

Posljednji neredi počeli su u petak navečer u Roterdamu, gdje je policija reagirala zbog povećanja broja protestanata, a gradonačelnik je protest ocijenio kao “orgijom nasilja”.

Vlasti su saopćile kako vjeruju da su četiri osobe pogođene policijskim mecima te su primljeni u bolnice.

Proteste je izazvalo protivljenje vladinim planovima da ograniči korištenje Covid-potvrda na ljude koji su se oporavili od Covid-19 ili su vakcinisani, isključivši time one s negativnim testom na virus.

Zabranjen i vatromet

Nizozemska je prošlog vikenda ponovno uvela mjere izolacije za 17,5 miliona stanovnika na tri sedmice u pokušaju da uspori ponovno širenje virusa, ali dnevni broj novih slučajeva zaraze ostao je na najvišoj razini od početka pandemije.

Neki mladi također su izrazili nezadovoljstvo što je zabranjen i vatromet u novogodišnjoj noći, u namjeri da se izbjegne dodatni pritisak na bolnice koje su već bile prisiljene smanjiti svoj opseg rada zbog porasta pacijenata s Covid-19 zarazom.

Među ozbiljnijim sukobima u subotu navečer bio je i onaj u Hagu, gdje su povrijeđena petorica policajaca, od kojih je jedan ozbiljno, navodi policija.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.