ODLUČENO

Rumunska vladajuća koalicija finalizirala dogovor o novoj vladi

Koalicija će rotirati premijere svakih godinu i po

Finalizirala planirana koalicija. Agencije

N. Aj. / Fena

22.11.2021

Rumunski vladajući Liberali i ljevičarski Socijaldemokrati u ponedjeljak su finalizirali planiranu koaliciju i usuglasili su se da podrže penzinonisanog vojnog generala Nikolea Cucu (Nicolae Ciuc) kao mandatara za premijera, u nadi da će okončati dvomjesečnu političku blokadu.

Rumunija, jedna od najsiromašnijih država članica Evropske unije, u političkoj je blokadi otkako se centristička koalicija raspala u septembru, prijeteći ekonomskom oporavku i naporima na smanjenju velikih budžetskih i trgovinskih deficita.

Liberali i njihovi manji partneri, stranka UDMR koja zastupa manjinske Madžare, i Socijademokati (PSD), saopćili su da će oformiti vladu 25. novembra kako bi se suočila s najtežim valom Covid-19 od izbijanja pandemije.

Koalicija će rotirati premijere svakih godinu i po, dok će PSD biti dodijeljena ministarstva finansija, poljoprivrede i odbrane, a Liberali će biti na čelu ministarstava pravde i energetike.

Očekuje se da centristički predsjednik Klaus Janis (Claus Jphanis) zvanično nominira liberala Ciucu (54) tokom dana nakon razgovora sa svim parlamentarnim strankama kako bi vladi bilo izglasano povjerenje u parlamentu, javlja Reuters.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.