NJEMAČKA

Merkel: Potrebne strožije mjere

Nalazimo se u veoma dramatičnoj situaciji. Ono što je na snazi je nedovoljno, naglasila je Merkel

A. Ka. / Srna

Njemačka kancelarka Angela Merkel

Foto: Agencije


Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je liderima njene Hrišćansko-demokratske unije (CDU) da su nedovoljne mjere koje su već preduzete za suzbijanje širenja koronavirusa, te da je potreban jači postupak.

- Nalazimo se u veoma dramatičnoj situaciji. Ono što je na snazi je nedovoljno - naglasila je Merkel u obraćanju liderima CDU.

Broj zaraženih u Njemačkoj je u porastu, posebno među starijim osobama koje su primile prve dvije doze vakcine na početku godine i među djecom koja ne mogu da prime dozu.

Oko 79 posto odraslog stanovništva u Njemačkoj primilo je dvije doze vakcine protiv Covida 19, ali je do sada samo 7,5 posto dobilo treću.

Njemačka je već donijela odluku da ograniči veći dio javnog života u oblastima gdje su smještajni kapaciteti bolnica na izmaku.

Međutim, Merkel ističe da ni mjere ni pojačana vakcinacija neće biti dovoljni na kratkoročnom nivou za zaustavljanje brzog porasta broja oboljelih. Ona je od 16 njemačkih pokrajina zatražila da do srijede donesu odluku o oštrijim mjerama

Više o temi Angela Merkel

NA VRH

Podijeli članak na