DUGI PUT

Neprocjenjivi Kaligulin mozaik proveo je 50 godina kao stolić za kafu u Njujorku

Davno izgubljeni mozaik koji je naručio car Caligula nestao je iz talijanskog muzeja tokom Drugog svjetskog rata

Ured okružnog tužitelja Manhattana kaže da dokazi sugeriraju da je mozaik ukraden, vjerojatno tokom Drugog svjetskog rata. NYT

E.Š.

23.11.2021

Neprocjenjivi rimski mozaik koji je nekad ukrašavao brod kojim je car Caligula služio gotovo 50 godina korišten je kao stolić za kafu u stanu u New Yorku.

Dario Del Bufalo, talijanski stručnjak za drevni kamen i mramor, opisao je kako je pronašao mozaik u intervjuu za „60 minuta“ CBS televizije, piše The Guardian.

U New Yorku je 2013. Del Bufalo održao predavanje i potpisao primjerke svoje knjige, o crvenkasto-ljubičastoj stijeni koju su često koristili rimski carevi.


Mozaik i drugi antikviteti izvučeni su iz jezera 1930. i smješteni u muzej. THE GUARDIAN

Knjiga je uključivala sliku davno izgubljenog mozaika, koji je nekad bio dio poda na jednom od dva ogromna “partijska broda” koje je Kaligula naručio da plutaju jezerom u blizini Rima.

Mozaik i drugi antikviteti izvučeni su iz jezera 1930. i smješteni u muzej. Godine 1944., dok su se nacisti povlačili iz Italije, spaljeni su brodovi i mnoga druga blaga.


Dama sa šeširom

Gotovo 70 godina nakon toga, dok je potpisivao primjerke svoje knjige, Del Bufalo je čuo kako muškarac i žena govore da žena ima mozaik koji su gledali na stranici.

- Bila je dama s mladićem sa čudnim šeširom koji je došao do stola a on joj je rekao: ‘Kakva lijepa knjiga. O, Helen, vidi, to je tvoj mozaik.’ A ona je rekla: ‘Da, to je moj mozaik“ - rekao je Del Bufalo za CBS.

Del Bufalo je ušao u trag mladiću, koji je potvrdio da je “Helen” imala mozaik u svom stanu na Manhattanu.


Nevina kupovina

Bila je to Helen Fioratti, trgovac umjetninama i vlasnica galerije. Prema intervjuu koji je dala New York Timesu 2017. godine, ona i njezin suprug, talijanski novinar, kupili su mozaik od talijanske plemićke porodice 1960-ih. Kad je stigao u New York, par ga je pretvorio u stolić za kafu.

- Bila je to nevina kupovina. To nam je bila omiljena stvar i imali smo je 45 godina, rekla je Fioratti za Times.

Ured okružnog tužitelja Manhattana kaže da dokazi sugeriraju da je mozaik ukraden, vjerojatno tokom Drugog svjetskog rata. Vraćen je u Italiju i izložena je u Muzeju rimskih brodova u Nemiju.

- To je tačno kao slagalica - rekli su stručnjaci za spajanje rimskih freska.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.