DONESENA ODLUKA

SAD nametnule sankcije brodovima i firmi uključenima u izgradnju Sjevernog toka 2

State Department je podnio izvještaj Kongresu u kojemu se navodi da su uvedene sankcije protiv dva broda i kompanije Transadria

A. Ka.

Entoni Blinken potvrdio informaciju

Foto: Agencije


SAD je nametnuo sankcije kompaniji Transadria, koja je uključena u projekt izgradnje plinovoda Sjeverni tok 2 i njena dva broda, objavio je američki državni sekretar Entoni (Antony) Blinken.

State Department je podnio izvještaj Kongresu u kojemu se navodi da su uvedene sankcije protiv dva broda i kompanije Transadria, kazao je Blinken, pri čemu nije dao podatke o drugom brodu.

Najžešći kritičari projekta

- Dok se administracija nastavlja protiviti plinovodu Sjeverni tok 2, uključujući putem sankcija, nastavljamo sarađivati s Njemačkom te s drugim saveznicima i partnerima na smanjenju rizika tog plinovoda za Ukrajinu, kao i za članice NATO-a i EU-a na prvoj crti. Odgovarat ćemo na štetne ruske aktivnosti, uključujući u energetskoj sferi - rekao je Blinken.

Vašington se protivi 11 milijardi dolara vrijednom plinovodu, koji će omogućiti Moskvi da zaobiđe Ukrajinu i izravno izvozi plin u Njemačku. Najžešći kritičari projekta su Ukrajina, Poljska i baltičke zemlje EU-a koje ističu da će Evropa postati ovisnija o Vladimiru Putinu, dok dio evropskih vlada smatra da je projekt ključan kako bi se osigurala stabilna opskrba plinom, pogotovo u vrijeme rastućih cijena energenata.

Bajdenova je administracija, nakon dogovora s Njemačkom u julu, odustala od sankcija protiv kompanije koja upravlja plinovodom. Po tom se dogovoru Berlin obvezao da će odgovoriti na bilo kakav pokušaj Rusije da iskoristi energiju kao oružje protiv Ukrajine i drugih zemalja istočne i srednje Evrope, ali u sporazumu nema specifičnih kriterija po kojima se to procjenjuje, podsjeća Reuters.

Izrazio zabrinutost

Po odluci američke administracije brodovi i kompanije koje sarađuju na izgradnji plinovoda mogu biti podložni sankcijama, ali ne i firma Nord stream 2 AG koja upravlja plinovodom, a čiji je glavni dioničar ruska državna kompanija Gazprom.

Prošle je sedmice njemački regulator privremeno obustavio proces certificiranja novog plinovoda, tražeći da se firma koja upravlja projektom organizira prema njemačkim zakonima, što je prouzročilo regionalni porast cijene plina.

Vašington je odvojeno izrazio zabrinutost zbog gomilanja vojnih snaga na granici s Ukrajinom i oštre retorike. "Pozivamo Moskvu na deeskalaciju napetosti", kazala je novinarima glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki.

Više o temi Antony Blinken

HAŠKI TRIBUNAL
Penzionisao se sudija Teodor Meron

Više o:

Antony Blinken SAD
NA VRH

Podijeli članak na