SIMPTOMI TOTALITARIZMA

Ako karantene, zatvaranja i druge brutalne mjere djeluju, zašto su te zemlje usred petog vala

Jonathan Sumption, jedan od najuglednijih britanskih pravnih autoriteta, dugogodišnji advokat i bivši sudac na tamošnjem Vrhovnom sudu,napisao je za Telegraph osvrt pod nazivom "Novi evropski covid val autoritarnosti je opasan presedan"

E.Š.

Nevakcinisane je Austrija kriminalizirala, Italija je nevakcinisane spriječila da rade svoj posao, a nizozemska policija je pucala na prosvijednike

Foto: AVAZ


Jonathan Sumption, jedan od najuglednijih britanskih pravnih autoriteta, dugogodišnji advokat i bivši sudac na tamošnjem Vrhovnom sudu,napisao je za Telegraph osvrt pod nazivom "Novi evropski covid val autoritarnosti je opasan presedan" u kojemu govori o tome kako je u borbi protiv pandemije zaboravljena moralna dimenzija. 

Sumption je bio gorljivi zagovornik ostanka Britanije u Evropskoj uniji.

Upozorio je kako diljem Evrope temeljne norme civiliziranog društva ustupaju mjesto panici. 

- Nevakcinisani se isključuju iz sve šireg spektra osnovnih ljudskih prava. Austrija ih je kriminalizirala. Italija je nevakcinisane spriječila da rade svoj posao, a nizozemska policija je pucala na prosvijednike koji se protive lockdownu pri čemu je neke teško ozlijedila, upozorio je.

Ako ustrajemo na mjerama, nikad se ukinuti neće

- Svjedoci smo ultimativnih ludosti uplašenih političara koji ne mogu priznati da su nemoćni pred prirodnim fenomenom, smatra bivši sudac.

- Ako potpune karantene, prisilna zatvaranja obrta i druge brutalne mjere djeluju, zašto su onda te zemlje upravo sada usred petog vala pandemije i trećoj ili četvrtoj rundi lockdowna? 

Koliko dugo to mora trajati prije nego što shvatimo da navedene mjere jednostavno prebacuju infekcije u razdoblje nakon što su ukinute?, pita Sumption.

- Logika je sljedeća: ako sada ustrajemo na mjerama, one se nikada neće moći ukinuti, pojašnjava sudac.

- Prijeti opasnost da se mjere koje su se nekoć opravdavale kao privremene dok vakcine ne postanu dostupne, sada ljudima nametnu kao trajne promjene u njihovu načinu života. 

Možda je najružnije obilježje krize navika političara da okrivljavaju druge za propast vlastite politike, piše Sumption.

  • Društvena interakcija s drugim ljudima nije neobavezna slobodna aktivnost, već temeljna ljudska potreba

    Društvena interakcija s drugim ljudima nije neobavezna slobodna aktivnost, već temeljna ljudska potreba

    Foto: AGENCIJE


- Protivljenje vakcinama je glupo, ističe.

- Vakcine su vrlo efikasne u prevenciji ozbiljnih bolesti i smrti. Ali nisu tako efikasne protiv zaraze i prijenosa infekcije kao što se ranije mislilo, podsjeća.

- U međuvremenu je zaboravljena moralna dimenzija. Osnovni je problem pristup pandemiji koja se tretira kao čisto tehničko pitanje upravljanja javnim zdravstvom, a ustvari je također riječ o složenom ekonomskom, socijalnom i političkom pitanju.

To dovodi do nepromišljene pretpostavke da ne postoje ograničenja za ono što uplašena većina može legitimno nametnuti drugima u nadi da će se zaštititi od infekcije, piše renomirani pravnik.

- Odsutnost moralnih skrupula u potrazi za onim što se smatra javnim dobrom, prvi je simptom totalitarizma. 

Sljedeći je raščlanjivanje ljudskog bića na puke instrumente državne politike, ističe Sumption.

Zajednica je uzajamno uvažavanje

- Društvena interakcija s drugim ljudima nije neobavezna slobodna aktivnost, već temeljna ljudska potreba. Minimalno poštivanje osobne autonomije naših bližnjih je važno ako želimo živjeti u bilo kakvoj harmoniji. 

Te stvari su ono što nas čini zajednicom. Vlade koje ih ignoriraju prelaze važnu moralnu granicu i neizbježno se nađu uključene u kontinuirani napad na humanost vlastitog naroda, piše Sumption.

- Oni koji se odbijaju vakcinisati mogu biti nerazumni, možda sebični, priznaje.

- Ali ako im nije dopušteno odlučiti kojim će medicinskim zahvatima biti podvrgnuti i koje će lijekove primati u vlastito tijelo, onda od njihove autonomije kao ljudskih bića ne ostaje puno. 

Put je širom otvoren despotizmu i društvenom nadzoru kojemu se ne nazire kraj, poentira Sumption.

Na kraju zaključuje s referencom na Britaniju, koja je najveći dio mjera, ponajprije u Engleskoj, ukinula proteklog ljeta i nema naznaka da ih kani vraćati.

- Mi ostali bismo trebali promatrati i primjećivati kako se uz pomoć straha jednostavno može potkopati liberalna demokracija, zaključio je u svojem osvrtu.

NA VRH

Podijeli članak na