PODRŽALI EU INTEGRACIJE

Zapadni Balkan u koalicionom sporazumu nove njemačke vlade

Podržavaju proces dijaloga Beograda i Prištine vođen pod pokroviteljstvom EU, kao i napore za održanje dugotrajnog mira u BiH baziranog na očuvanju teritorijalnog integriteta i premošćivanja etničkih razlika

H. J. I.

Šolc i kopredsjednici Zelenih Analena Berbok i Robert Habek

Foto: Reuters


U koalicionom sporazumu tri njemačke partije koje će formirati novu saveznu vladu podržane su evropske integracije šest država Zapadnog Balkana, saznaje European Western Balkans. 

U sporazumu se predlaže otvaranje prvih poglavlja sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom, liberalizacija viza za Kosovo ali i nastavak pregovora sa Crnom Gorom i Srbijom.

- Podržavamo evropske integracije šest država Zapadnog Balkana i u tom smislu neophodnih reformi za ispunjenje svih kriterijuma iz Kopenhagena. U tim okvirima jačaćemo civilno društvo i podržavati dalje korake ka približavanju - stoji u dokumentu.

Dalje se navodi da se podržava proces dijaloga Beograda i Prištine vođen pod pokroviteljstvom EU, kao i napori za održanje dugotrajnog mira u BiH baziranih na očuvanju teritorijalnog integriteta i premošćivanja etničkih razlika.

Dodaje se da se parlalelno sa pregovorima o pristupanju kapaciteti EU za prijem novih članova moraju poboljšati.

Socijaldemokrate, Liberali i Zeleni danas predstavljaju koalicioni program. Novi kancelar Njemačke biće lider Socijaldemokrata Olaf Šolc, dok se očekuje da će ministarstvo spoljnih poslova pripasti Zelenima.

NA VRH

Podijeli članak na