MIGRANTSKA TRAGEDIJA

U stravičnoj nesreći u La Manšu se utopilo najmanje 27 ljudi

Britanski premijer Boris Johnson kazao je da je "šokiran i zgrožen" smrću migranata te je pozvao Francusku da učini više kako bi odbila ljude od pokušaja prelaska kanala

Svjetske agencija od ponoći donose potresne fotografije iz La Manša. AGENCIJE

E. Š. / Agencije

25.11.2021

Britanski i francuski čelnici jučer su međusobno okrivljavali jedni druge nakon što se 27 migranata utopilo u kanalu La Manche u pokušaju da se dokopaju Britanije, u najgoroj nesreći u kojoj su stradali migranti, koja se dogodila u kanalu između Francuske i Britanije.

Kanal La Manche, ili Engleski kanal, kako ga zovu Britanci, jedan je od najprometnijih brodskih pravaca, a struje u njemu su jake.

Krijumčari ljudima obično preopterećuju gumenjake kojima se prevoze migranti, ostavljajući ih da budu jedva na površini, prepušteni na milost i nemilost valovima dok pokušavaju doći do britanskih obala.


Uhapšena četvorica

Francuska je ranije objavila kako je 31 migrant izgubio život,  kasnije je taj broj revidiran te se radi o 27 stradalih, naveli su vladini predstavnici.

Dva migranta nalaze se u kritičnom stanju u bolnici s jakom pothlađenoću, kazao je Darmanin.

Francuska policija je uhapsila četvoricu krijumčara ljudima za koje se sumnja da su uključeni u incident. Po riječima francuskog ministra, za sada se ne zna identitet i nacionalnost migranata.


Francuski predsjednik Macron kazao je da evropska agencija za granice Frontex treba dobiti više financijskih sredstava kako bi zaštitila vanjske granice bloka. AGENCIJE

Ponovna kontrola britanskih granica bila je jedna od najvažnijih tačaka za pobornike Brexita uoči referenduma 2016. o britanskom članstvu u Evropskoj uniji, a priljev migranata, iako relativno malen u apsolutnim brojkama, tačka je trvenja između Londona i Pariza.

Francuski predsjednik Macron kazao je da evropska agencija za granice Frontex treba dobiti više financijskih sredstava kako bi zaštitila vanjske granice bloka, čime bi se spriječilo okupljanje migranata na sjevernim obalama Francuske.

Britanija je posljednjih sedmica optužila francuske vlasti da ništa ne poduzimaju dok hiljade migranata napuštaju njihove obale. Francuska odbija takve optužbe.


Kanal postaje grobnica

- Francuska neće dopustiti da Kanal postane groblje. Evropa večeras tuguje - rekao je francuski predsjednik Macron.

Više migranata nego obično otisnulo se s francuskih obala u srijedu želeći iskoristiti uvjete mirnog mora, navode lokalni ribari, premda je voda iznimno hladna.


Vozilo odvozi tijela utopljenika. AFP

Jučer malo prije ponoći iz ureda britanskog premijera izdali su saopštenje u kojem navode da je tokom večeri Boris Johnson o tragediji u La Mancheu telefonski razgovarao s francuskim predsjednikom

U saopštenju iz Johnsonova ureda navodi se da su se britanski premijer i Macron dogovorili „učiniti sve što je moguće kako bi zaustavili bande odgovorne za izlaganje ljudskih života riziku“.


Ko je kriv

Prema izvještaju agencije Reuters, Macron je u telefonskom razgovoru Johnsonu poručio da treba prestati politizirati migrantsko pitanje za domaće potrebe, a na primjedbu britanskog premijera da Francuska nije tom pitanju dosad pristupala "na primjeren način" kao i da "bande krijumčara doslovce nekažnjeno ubijaju", Macron je uzvratio da obje države imaju zajedničku odgovornost te da očekuje punu britansku suradnju pozivajući London da ovu najnoviju tragediju ne iskorištava u političke svrhe.

Francuska bi vlada danas trebala održati vanrednu sjednicu kako bi raspravila iduće korake.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.