BRISEL

Evropska komisija iznijela prijedloge o važenju kovid certifikata u EU

Ukoliko je usvoji Vijeće EU, ova odluka bi trebalo da stupi na snagu 10. januara, navode u Komisiji

A. Ka.

U EK naglašavaju da važenje buster doze "još nije utvrđeno"

Foto: Ilustracija


Evropska komisija predložila je da se upotreba certifikata o vakcinaciji ograniči na devet mjeseci od primanja posljednje doze primarne vakcinacije, a da se važenje dokumenta automatski produžva dobijanjem buster doze vakcine protiv kovid 9.

Ukoliko je usvoji Vijeće EU, ova odluka bi trebalo da stupi na snagu 10. januara, navode u Komisiji.

Validnost sertifikata

- Sada je moguće da se buster doza pokaže i na scrtifikatu, a osoba koje je dobila buster dozu nakon prve runde vakcinacije smatrat će se potpuno vakcinisanom - kaže komesar za pravosuđe Didije Rejnders.

Na konferenciji za medije u Briselu, Didije Rejnders je naglasio da naučni dokazi pokazuju da efikanost vakcine pada poslije šest mjeseci od pune vakcinacije.

- Zato kada je riječ o validnosti certifikata predlažemo još dodatna tri mjeseca za davanje buster doze kao bi se prilagodile kampanje vakcinacije i građani došli do buster doza. Poslije devet mjeseci sertifikati neće biti prepoznati ukoliko se ne dobije i buster doza - kaže Rejnders.

U EK naglašavaju da važenje buster doze "još nije utvrđeno" i da je moguće je da će zaštita nakon bustera trajati "duže nego nakon primarne vakcinacije".

EK je danas preporučila primjenu "personalnog pricipa" kada je riječ o putovanjima unutar EU koji isključuje primjenu samo epidemiološke mape kao instrumenta za određivaje kriterijuma i restrikcija.

Mape će ostati u upotrebi, ali će se boje na mapi određivati na osnovu kombinacije tri kriterijuma- broja novozaraženih, testiranih i vakcinisanih, navode u Komisiji.

- U ovom slučaju restrikcije ne bi trebalo da budu primjenjivane na one koji dolaze iz "zelenih zona" gdje je nizak nivo transmisije virusa, a trebalo bi da budu primijenjena na nevakcinisane i one koji nisu preležali kovid, a dolze iz zona visoke transmisije virusa - objašnjava Rejnders.

Prijedlog EK daje i više efikasnosti i koordinacije

Kada su u pitanju djeca ispod šest godina, na njih ne bi trebalo da se primjenjuju restrikcije tokom putovanja, dok se za one koji su stariji od 12 godina primjenjuju ista pravila kao i za odrasle.

Prijedlog EK daje i više efikasnosti i koordinacije tzv. sigurnosnoj kočnici, koja bi se primjenjivala u slučaju širenja novih varijanti virusa ili rapidnog pogoršanja epidemiolške situacije.

U Briselu naglašavaju da je do sada u EU izdato 650 miliona certifikata i da je 51 zemlja, uključujući i Srbiju, povezana ovim sistemom.

Kada su uvedeni prošlog ljeta certifikati su bili oročeni na godinu dana, ali se očekuje da će se taj period produžiti i za još najmanje godinu dana.

NA VRH

Podijeli članak na