ČVRSTE OBAVEZE

WHO priprema plan za buduće pandemije, SAD negoduje

Ministri zdravstva iz 194 članice WHO-a u ponedjeljak se okupljaju na trodnevnoj posebnoj sjednici kako bi postigli sporazum kojim bi se osnažili kapaciteti te UN-ove agencije prilikom suočavanja s budućim pandemijama

WHO bio uvelike kritiziran zbog upravljanja krizom covida-19. AGENCIJE

E. Š. / Agencije

26.11.2021

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) sve je bliža postizanju međunarodnog sporazuma o sprečavanju budućih pandemija, iako je SAD za sada vrlo suzdržan prema paktu koji bi bio pravno obvezujući, rekli su u petak zapadni diplomati.

Ministri zdravstva iz 194 članice WHO-a u ponedjeljak se okupljaju na trodnevnoj posebnoj sjednici kako bi postigli sporazum kojim bi se osnažili kapaciteti te UN-ove agencije prilikom suočavanja s budućim pandemijama, nakon što je WHO bio uvelike kritiziran zbog upravljanja krizom covida-19.


Crvena linija

SAD je podvukao svoju "crvenu liniju" te za sada ne želi prihvatiti pravno obvezujući sporazum, no podržava ideju o sporazumu, koji također ima potporu Brazila i Indije, dodaju diplomati.

Evropska unija snažno zagovara sporazum koji podrazumijeva čvrste obveze, u čemu ima potporu 70 zemalja, rekao je europski diplomat.


Obavezujući dokument

Generalni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus je odobrio taj pakt i vjeruje da se zemlje mogu složiti da postoji potreba za obvezujućim dokumentom.

U svijetu je od pojave novog koronavirusa SARS-CoV-2 krajem 2019. u kineskom Wuhanu umrlo više od 5.5 milijuna ljudi. WHO podsjeća da Kina još uvijek nije podijelila neke od ranih podataka vezanih za izbijanje pandemije, a koji bi mogli baciti svjetlo na podrijetlo virusa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.