MIGRANTSKA KRIZA

Lukašenko poručio migrantima na granici Bjelorusije i Poljske da ih neće tjerati

Za one koji žele ići kući, mi ćemo vam pomoći u tome. Ali nećemo vas prisiljavati. Ovo je vaše pravo, rekao je Lukašenko

A. Ka. / Fena

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko

Foto: Agencije


Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko rekao je danas migrantima koji se nalaze na granici s Poljskom da će im njegova zemlja pomoći da se vrate kući ako žele, ali ih neće prisiljavati.

Humanitarna kriza

- Za one koji žele ići kući, mi ćemo vam pomoći u tome. Ali nećemo vas prisiljavati. Ovo je vaše pravo - rekao je Lukašenko prilikom posjete improviziranom kampu za migrante.

Lukašenko, kojeg Evropska unija optužuje da je namjerno izazvao humanitarnu krizu na istočnoj granici, poručio je migrantima da se neće igrati politike s njihovom sudbinom.

- Ako želite ići na zapad, nećemo vas zadržavati, gušiti, tući - rekao je.

Kritikovao susjede

U svom prvom javnom nastupu na granici od početka krize, Lukašenko je posjetio ustanovu za hranu za migrante i razgovarao s radnicima Crvenog krsta u kampu, izvijestila je državna novinska agencija Belta, prenosi Reuters.

Lukašenko je kritikovao bjeloruske susjede u EU, rekavši okupljenima da će učiniti sve što žele, čak i ako je to loše za Poljake i Latvijce.

Bjelorusija je počela slati neke migrante kući, ali je rekla da čeka odgovor EUa hoće li blok prihvatiti 2.000 ljudi koji se nalaze na granici.

NA VRH

Podijeli članak na