PANDEMIJA

Nizozemska uvodi nove epidemiološke mjere

Rute je rekao u petak da će trgovine koje nisu ključne biti zatvorene od 17 sati do 5 sati te da će maske za lice biti obavezne u srednjim školama

Fu. M.

Mark Rute

Foto: Agencije


Nizozemska vlada je naložila daljnja ograničenja, uključujući noćno zatvaranje kafića, restorana i većine trgovina, kako bi zaustavili rekordni porast oboljelih od covida-19, koji prijeti urušavanjem zdravstvenog sistema u zemlji.

Do porasta novozaraženih u Nizozemskoj, najgorem u zapadnoj Evropi, došlo je iako je procijepljeno 85 posto odrasle populacije, a zaraza najviše raste među školarcima koji nisu vakcinisani.

- Dnevni broj zaraženih je visok, viši, najviši - rekao je privremeni premijer Mark Rute (Rutte) na konferenciji za medije. koju je prenosila televizija. 

Trenutni val zaraženih u Nizozemskoj, koji u posljednjih nekoliko sedmica dnevno prelazi 20.000 slučajeva, nastavio se uprkos ograničenjima Ruteove vlade, koja uključuju ponovno nošenje maski za lice i zatvaranje kafića i restorana nakon 20 sati.

Rute je rekao u petak da će trgovine koje nisu ključne biti zatvorene od 17 sati do 5 sati te da će maske za lice biti obavezne u srednjim školama.

Vlada potiče sve one koji mogu da rade od kuće, a ako ne mogu, moraju se pridržavati pravila socijalnog distanciranja.

NA VRH

Podijeli članak na